Ezreket tesznek lapátra a multik

Vágólapra másolva!
A CNN Money frissen közzétett listájában a 8 legtöbb elbocsátással rendelkező világcéget vette számba. Az elbocsátási hullámokat szinte kizárólag a megváltozott piaci környezet miatti költségcsökkentéssel magyarázták.
Vágólapra másolva!

Barclays

A brit befektetési bank érdemelte ki a legnagyobb elbocsátó címet a listán. A májusban közzétett javaslatok alapján a következő három évben 19 000 állást szüntet meg a bank. Az eddigi költségkímélési tervezetek 7 000 fő elbocsátását foglalták magukba, amikre legfőképp a New York-i irodákban került sor. A részvényesek 7 százalékkal nyomták feljebb a Barclays részvényeit, amikor bejelentették a tervezetet.

Microsoft

Második lett a listán a Microsoft, amely mintegy 18 000 főt készül lapátra tenni a következő egy év során, amely a teljes állomány 14 százalékának felel meg. A legérzékenyebben a tavaly megvásárolt Nokia mobil ágát érintette az intézkedés, itt 12 500 embertől válnak meg.

A Microsoft egyébként kezdi újraértelmezni magát, és elég jól halad eddig az új vezér által kijelölt úton. Erről mi is megemlékeztünk már:

Sony

A Sony 5 000 elbocsátást jelentett be februárban. A kirúgott vagy kirúgásra váró alkalmazottak a személyi számítógép és TV üzletágból kerültek ki, itt volt a legtöbb felesleges munkaerő. A költségek racionalizálására a gyenge eredmények miatt volt szükség.

Bár az értékesítési statisztikákban a japán vállalat PlayStation konzolja lenyomta a Microsoft Xbox eladási számait, így is 1,26 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel a Sony a március 31-én zárult üzleti éve alatt. A gyenge eredmény ellenére a befektetők értékelték a Sony erőfeszítéseit, az elbocsátások bejelentése után 3,9 százalékot emelkedett az árfolyam.

Intel

A technológiai óriás 5 300 alkalmazottját küldi el 2014 végéig. A 107 500 főt számláló személyi állomány körülbelül 5 százalékát érintik ezáltal az elbocsátások. A bejelentést megelőző napon az elemzői várakozásokat alulmúló 2013 év végi számokat tett közzé a társaság. A rossz eredményt a PC piac zsugorodásával magyarázták. A létszámleépítéseket a cégnél nem elbocsátásoknak nevezik, hanem egy megfelelő szintű munkaerőállomány elérésének.

JPMorgan Chase

Az eszközeit tekintve legnagyobb tengerentúli bank februárban jelentette be lakossági üzletágának leépítési terveit. A listán az ötödik helyet a 8 000 fős elbocsátással érdemelte ki, ugyanakkor a bank más osztályain 3 000 fős bővítést terveznek, így a nettó elbocsátások száma „csupán” 5 000 főt számlál.

Cisco

Szintén a csökkenő eladási trend sarkallta személyzetének leépítésére a Cisco amerikai technológiai céget. A vállalat mint egy 6 000 emebert tesz lapátra, amely teljes állományának a 8 százaléka. Az ezáltal megtakarított kiadásokat a szoftverrészleg fejlesztésére kívánják fordítani. Mivel a bejelentés itt is gyenge negyedéves számokat követett idén augusztusban, a részvényárak 2 százalékos mínuszba lendültek az elbocsátások hírére. A cég elbocsátásival kapcsolatos aktuális beszámolónkat itt bővebben is elolvashatja.

Hewlett-Packard

A HP pénzügyi helyzetének helyreállítása nem volt épp zökkenő mentes. Májusban jelentette be a cég, hogy az válság kezdete óta elbocsátott 34 000 emberhez most újabb 11 000-16 000 fő társulhat. Az új változásokkal együtt 1 milliárdos költséget írhat le a HP. Azonban ez az óriási elbocsátási hullám sem volt elég, hogy megfossza a vállalatot a „világ egyik legnagyobb munkaadója” címtől, továbbra is 300 000 fős munkaerőállománnyal rendelkeznek.

A helyreállás jó úton halad, legalábbis a piac ezt árazza. Év eleje óta több mint húsz százalékot emelkedett a cég részvényeinek árfolyama, melyből 6 százalékos emelkedés a bejelentés után következett be.

Macy’s

A CNN listáján a 8 cég közül legkevésbé bizonytalan munkahely címét a Macy’s kiskereskedelmi üzletlánc kapta. A vállalat idén januárban jelentette be restruktúrálási terveit, melynek keretein belül 2 500 alkalmazottól válnak meg, emellett pedig becsuknak 5 üzletet. A kiskeróriás mint egy 100 millió dolláros megtakarítást vár a megszorításoktól egy éven belül. A tőzsde örömmel fogadta a hírt, a bejelentés utáni napon a részvényárak 8 százalékkal emelkedtek.