Ezeken a siófoki villákon csaltak kétszázmillió forint adót

Siófok adócsalás sikkasztás ingatlancsalás
Adócsalás ügyében nyomoznak egy siófoki ingatlanfejlesztő után.
Vágólapra másolva!
Megnéztük azokat a siófoki társasházakat, amelyek építésekor három siófoki lakos a gyanú szerint összesen 200 millió forint adót csalt el. A házakkal a benne lakók szerint semmi probléma nincs, mint ahogy a gyanúsítottakat is tisztességes embereknek tartják az ismerőik. Senki sem gondolta volna, hogy nincs rendben a szénájuk.
Vágólapra másolva!

Nem kell sokat kérdezősködnünk Siófok főterén, a helyiek hamar útbaigazítanak minket, amikor azoknak a magánvállalkozóknak a házait keressük, akiket az adóhatóság - nevük említése nélkül - azzal gyanúsít, hogy összesen 197 millió forint adót elcsaltak. Az ügyben egy testvérpár és egyikük felesége érintett, mindegyikük Siófokon lakik, a helybeliek jól ismerik őket.

No comment

Egy új építésű családi házban élnek Siófok kertvárosi részén. Amikor odaérünk, két kisgyerekükkel éppen biciklizni indulnak, de amint meghallják, hogy újságírók vagyunk, a feleség agresszívan, káromkodva elzavar bennünket. Két szitkozódás közt pedig még azt is szigorúan megtiltja, hogy a házukat lefényképezzük.

Kedves emberek

Az általunk megkérdezett helyi ingatlanosok és lakosok ugyanakkor mind kedves embereknek írták le őket. Volt, aki úgy vélte, csak félreértés vagy hiba lehet az, hogy nem fizették rendesen az adójukat. Ez az illető biztosra vette, hogy szívesen elmagyarázzák majd a helyzetet a sajtónak is - de láthatóan nagyot tévedett. Ő azzal érvelt, hogy ha szándékosan csaltak adót, akkor nagyon furcsa, hogy 50 millió forint készpénzt tartottak a saját bankszéfjükben, nem tüntették el a pénzt, magánszemélyként üzleteltek, és nem alapítottak céget, amely mögé elbújhattak volna.

A testvérpár első társasháza a Köztársaság utcában. Forrás: Origo

Közel a Balatonhoz

A testvérpár által épített lakóházakat a Köztársaság utcában találtuk meg, pár méterre a Balaton partján lévő Petőfi sétánytól, ahol egymást érik a szállodák. A vizet nem látni ugyan, de legalább a szagát érezni. Az eladott lakások tulajdonosai szerint a legtöbb ingatlan az építés után gyorsan elkelt, mert nemcsak jó környéken vannak, de jó áron is adták őket.

Szálloda vagy társasház?

Lakástulajdonost a nyár közepén egyébként nagyítóval kell keresni Siófok üdülőövezetében. A legtöbb lakásban ugyanis nem a tulajdonos tartózkodik, hanem a bérlők. Az ügyben érintett egyik Köztársaság utcai társasház is német szótól volt hangos, amikor ott jártunk, első pillantásra alig találtuk meg, mert azt hittük, szálloda. Ez részben igaz is, több cég ad ki a házban 3-4 apartmant a nyaralóknak. Olyan tulajok is vannak, akik télen ugyan ott laknak, de nyáron nem, mert megéri nekik albérletet kivenni egy olcsóbb környéken.

A Köztársaság utcai ház. Nem a tulajdonosok laknak benne. Forrás: Origo

33 négyzetméter 12 millióért

A testvérek a telkek megvásárlását, a házak felépítését és a lakások eladását magánszemélyként végezték, a lakásokat ingatlanirodán keresztül hirdették meg. Egy tulaj azt mondta, ő a 33 négyzetméteres lakását 12 millió forintért vette az egyik testvértől, ez a parthoz ilyen közeli helyen nagyon jó árnak mondható. Az üzletet simán lebonyolították, összesen csak kétszer találkoztak, egyszer, amikor megnézték a lakást, és egyszer, amikor fizettek és aláírták a papírokat.

Korrekt üzletemberek

A tulajdonosok azt mondták, a lakásokkal soha nem volt baj, jó minőségben építették őket. A testvérpárban korrekt üzletfeleket ismertek meg, lakásaikkal mindig határidőre elkészültek, az egyedi igényeket is készségesen teljesítették. A tulajdonosok nem hallottak arról, hogy a testvéreknek bármiféle üzleti problémájuk vagy botrányos ügyük lett volna.

Túlzásba vitték

Az Origónak egy névtelenséget kérő jogász azt mondta, a kilencvenes, sőt még a 2000-es években is elég sokan építettek és adtak el lakásokat üzletszerűen, de magánszemélyként. Így kerülték el a céges formával járó adókat és járulékokat. De ez illegális, éppen az üzletszerűség miatt. A többség sokáig jó eséllyel meg is úszta, mert a NAV-nak még nem volt olyan adatbázisa és informatikai háttere, mint mostanában. Ha a siófoki testvérpár 3-4 év után abbahagyta volna, akkor valószínűleg őket sem kapja el az adóhatóság, de az idő ellenük dolgozott.

Zárolt ingatlan a Petőfi sétányon. Ezeket a lakásokat még nem adták el. Forrás: Origo

Csak alaptőke kellett

Magánszemélyként csak az indulás lehetett nehéz, egy ekkora építkezést beindítani Siófokon csak sokmilliós összegből lehet, a telket meg kell venni, az épületet meg kell terveztetni, és a bankok a cégeknek sokkal könnyebben adnak kölcsönt. Az első ház eladása után azonban a bevételt már befektethették a következő telek megvásárlásába, az épülő lakásokat pedig - az ingatlanfejlesztőknél megszokott módon - a tervek alapján, még elkészülésük előtt eladhatták. Az építkezést így valójában a vevőktől kért előlegekből finanszírozhatták.

Még mindig jó üzlet az ingatlan

Siófok polgármestere, Balázs Árpád úgy tudja, a településen 10-15 cég végez hasonló tevékenységet, vagyis vásárol telkeket, amelyeken társasházakat épít és értékesít. A legtöbb cég tulajdonosai azonban nem Siófokon élnek, sőt vannak köztük külföldiek is. A környékbeliek azt mondták, több ilyen cégnél fordult már elő késés, sőt olyan is, hogy a már előre eladott ingatlanok végül egyáltalán nem épültek meg. Ezért is csodálkoznak azon, hogy pont a megbízhatóságáról ismert testvérpár került gyanúba.