Vágólapra másolva!
Valótlant állított a reklámjaiban, ezért a GVH hatmillió forintra bírságolta a Kyäni Europe AB-t. Ennek a cégnek dolgozott értékesítőként Lamperth Mónika és Kökény Mihály szocialista politikus is.
Vágólapra másolva!

Hatmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Kyäni Europe AB-re, mert a vállalkozás valótlanul tulajdonított egyes termékeinek betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást, valamint megalapozatlanul tett egészségre vonatkozó és piacelsőségi állításokat. Hirdetéseiben ezen kívül az alaszkai áfonya, illetve az alaszkai lazac speciális tulajdonságaival és felhasználásával kapcsolatban valótlan kijelentéseket fogalmazott meg - tájékoztatott a GVH kedden.

Ez az a cég, amely termékeinek forgalmazásában két korábbi egészségügyi miniszter, Kökény Mihály és Székely Tamás, valamint Lamperth Mónika szocialista politikus is érintett volt (az ő szerepükről itt olvashat bővebben).

A GVH megítélése szerint a vállalkozás célja az étrend-kiegészítőket népszerűsítő reklámokkal elsősorban azon fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten egy betegség megelőzése, vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítése, gyógyítása, illetve egészségügyi állapotuk javítása miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket, módszereket. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó ágazati szabályok szerint azonban betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonság étrend-kiegészítőknek nem tulajdonítható. A Kyäni termékeket népszerűsítő hirdetésekben azonban több gyógyhatásra, betegségmegelőzésre vonatkozó állítás is szerepelt, amelyek egy része felhasználói tapasztalat, fogyasztói vélemény formájában jelent meg.

A versenyhivatal szerint a vállalkozás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott azzal is, hogy a vizsgálat során nem tudta igazolni: a termékek ténylegesen rendelkeznek a hirdetett, egészségre ható tulajdonságokkal.

Hatmilliós bírságot kaptak

A termékekkel kapcsolatban számos piacelsőségi állítás is megjelent - (például: "az egyetlen termék a piacon, amely kombinálja az e-vitaminokat az Omega 3 zsírsavakkal"), de ezek bizonyítása sem történt meg a vizsgálat során - közölte a GVH. Megalapozatlan állításokat tett a vállalkozás az alaszkai lazac antioxidáns-tartalmával és az alaszkai vadon élő lazacból kinyerhető halolajjal kapcsolatban is.

Ezek miatt a jogsértések miatt szabta ki az összesen hatmillió forint bírságot a versenyhivatal. Súlyosító körülmény volt, hogy a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez jutottak el, illetve azt, hogy a hosszú ideig tartó reklámozás egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célzott meg. A GVH a Kyäni Hungary Kft. esetében nem állapította meg a jogsértést, mivel a vizsgálat során nem volt feltárható, hogy a vállalkozásnak milyen szerepe volt a jogsértő tájékoztatások tartalmának kialakításában és megjelentetésében - áll a közleményben.