Nagy változások előtt az olajgigász

olaj
Vágólapra másolva!
Saját magába készül beolvasztani leányvállalatait az amerikai olajpiacon tevékenykedő Kinder Morgan társaság. A lépés elsősorban az olajgigász további növekedésének támogatását szolgálja, melynek a befektetők is örülnek, így nagy emelkedéssel nyithat a részvények árfolyama. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas átalakításokat készül végrehajtani a világ egyik legnagyobb, olaj- és gázvezetékeket gyártó társasága, a Kinder Morgan. A társaság egy vállalatba szervezné be az eddig különálló leányait, amivel azok külön tőzsdei kereskedése is megszűnhet.

Ez alapján az anyacégbe olvadhat be a Kinder Morgan Energy Partners, a Kinder Morgan Management és az El Paso Pipeline Partners. A tervezett tranzakció összértéke a 70 milliárd dollárt is meghaladhatja. Az ügylettel pedig egy 82 milliárd dolláros piaci értékű vállalattá "duzzadna fel" a Kinder Morgan, amivel a legnagyobb szereplővé léphetne elő az amerikai szektorban.

Forrás: Investor.hu

Az ügylet keretében a cég a beolvadó társaságok összes közkézen forgó részvényét fel fogja vásárolni, melyekért a saját papírjaival és vélhetően még némi készpénzzel fog fizetni. Az egész folyamatot az év végéig szeretné lezárni a társaság.

A lépéssel egyszerüsödik a cég működése, miután a befektetők az utóbbi időben számtalanszor panaszkodtak a Kinder Morgan bonyolult tulajdonosi struktúrájára. A befektetők szemét többek között az "csípte", hogy az összetett irányítási szerkezet miatt a Kinder Morgan fizeti jelenleg a legmagasabb menedzsment-díjakat az iparágban, ami súlyos pénzügyi terhet ró a társaságra.

A mostani ügylettel többek között ezek a költségek is csökkenhetnek, csakúgy, mint a forrásbevonás költségei. Egy nagyobb vállalat esélyesebben vehet fel alacsonyabb kamatokkal hitelt, amin túl erőteljesebben is léphet fel a lehetséges felvásárlási tárgyalások során.

Ennek kiaknázására pedig szükség van, ugyanis az amerikai palaolaj-forradalomnak köszönhetően lendületes növekedésnek indult az iparág, melyben a Kinder Morgan tevékenykedik. A leányainak beolvasztása révén a cég könnyebben valósíthat meg felvásárlásokat a dinamikusan bővülő iparágban, ami a cég további növekedését alapozhatja meg.

A Kinder Morgan részvényesei örülnek a híreknek, ezt mutatja, hogy a cég papírjai több mint 5 százalékos pluszban készülnek nyitni. A leánycégek részvényeit is megtéphetik, a Kinder Morgan Energy Partners közel 8 százalékot, a Kinder Morgan Management és az El Paso Pipeline Partners pedig közel 17 százalékot ugorhat nyitáskor.

Kinder Morgan napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu