Három csapás sújthatja a piacokat

Vágólapra másolva!
Három tényező is komoly kockázatot jelent a piacokra, ezek pedig: a geopolitikai kockázatok, Kína, és az emelkedő hozamkörnyezet.
Vágólapra másolva!

A geopolitikai kockázatok maguktól értetődnek. Amennyiben az országok közötti feszültségek a kereskedelmi kapcsolatok romlásához, vagy éppen szankciókhoz vezet, az számos vállalat árbevételére, illetve üzletmenetére negatív hatást gyakorol. Az orosz-ukrán feszültségek és az ezzel kapcsolatos szankciók főleg a német cégek árfolyamát helyezte nyomás alá az utóbbi napokban-hetekben.

Ezzel együtt a Goldman szerint az iraki, vagy épp ukrán feszültségek teljes részvénypiacra gyakorolt hatása nem tekinthető annyira jelentősnek jelenleg, azonban ha tovább eszkalálódik a helyzet, az nagy problémákat okozhat majd.

A kínai gazdaság közben ugyan nagy növekedést mutat, ám ennek üteme egyre alacsonyabb. Több elemző szerint is megkérdőjelezhetően a kormányzati statisztikák, a nyersanyagpiaci árak pedig mintha arról (is) árulkodnának, hogy fokozatosan lassul a kínai GDP növekedése. Ez elsősorban azokat a cégeket érintheti negatívan, akik jelentős kitettséggel bírnak a Kína felé.

A harmadik, és talán a legfontosabb kockázat az emelkedő hozamkörnyezet lehet. Amennyiben a kamatok emelkedésnek indulnak, vagyis a monetáris politika szigorúbbá válik úgy:

  • drágább lehet a vállalatok finanszírozása, emelkedhet a tőkeköltség
  • csökkenhet a saját részvény visszavásárlások száma, ami jelentős keresletet biztosított a részvénypiaci ralihoz
  • az osztalékpapírok és kevésbé lehetnek vonzóak, miután a kockázatmentes kamatlábak szintje magasabbra tolódik
  • stb.

Ez persze csak a történet egyik lába, a gazdasági növekedés közben (főleg az USA-ban) igen magas lehet, ezek a kockázatok pedig idővel kiderülhet, hogy eltúlzottak voltak. Meglátjuk majd.