Vágólapra másolva!
Elkezdte az Európai Bizottság az április 15. után, az átalakított rendszerben keletkezett magyar fejlesztési számlák kifizetését. A számlákat a kormány csak július végén küldte ki Brüsszelbe, miután Lázár János erre utasította az Államkincstárat.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt napokban összesen 25,8 milliárd forintnyi számlát egyenlített ki az Európai Bizottság" - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Jelezte ugyanakkor, hogy az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, de a kormány reményei szerint napokon vagy heteken belül aláírhatják Brüsszellel azt a partnerségi megállapodást, amely lehetővé teszi az uniós támogatások további lehívását. Összesen a mezőgazdasági forrásokkal együtt mintegy 10.500 milliárd forintot kaphat Magyarország a következő ciklusban, a most kifizetett számlák még az előző hét évben keletkeztek.

Az a hír, hogy nincs hír

A tények cáfolják azokat, akik úgy vélekedtek, hogy az intézményi rendszer átalakítása árt az országnak, mert Brüsszel leállítja miattuk a kifizetéseket - közölte az államtitkár. A kormány már korábban is leszögezte, hogy nem álltak le az utalások, most "lényegében az a hír, hogy nincs hír" - hangsúlyozta.

Visszatartották a számlákat

Valójában az ügy korántsem ilyen egyszerű. A kormány két lépcsőben, 2014 január 1-ével és április 15-ével átalakította az uniós támogatások elosztását végző rendszert. Az Európai Bizottság az átalakításokat aggályosnak találta, ezért tárgyalásokat kezdeményezett a kabinettel, és megkezdte az új rendszer ellenőrzését. Magyarország július végéig nem küldött Brüsszelbe április 15-e után keletkezett számlákat, a kabinet magyarázata szerint azért nem, mert a pénzforgalmi egyensúly azok nélkül is rendben volt.

Tévedett az államtitkár

Csepreghy Nándor többször állította, hogy Magyarország folyamatosan küldi a számlákat (az április 15. után keletkezetteket is) Brüsszelnek, és a pénz folyamatosan érkezik. Végül az Origónak elismerte, tévedett, mert a kormány ugyan kiküldte a számlákat az Államkincstárnak, az azonban nem továbbította őket a Bizottságnak. Az április 15. utáni kifizetések még a korábban elküldött számlák alapján történtek. Az április utáni számlákat július végén kezdték kiküldeni, mikor Lázár János utasította erre az Államkincstárat.

Nem zárult le a vizsgálat

Az Európai Bizottság még vizsgálja az uniós támogatásokat elosztó rendszert, ha arra utaló bizonyíték kerül elő, hogy rosszul működik, akkor dönthetnek a kifizetések befagyasztásáról. Az is a vizsgálat eredményétől függ, hogy Magyarország alá tudja-e írni Brüsszellel a következő hétéves ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodást.