Vágólapra másolva!
A történelem legnagyobb banki bírságát kapta meg tegnap a Bank of America. A dolognak azonban van jó oldala is, mivel az USA legnagyobb pénzintézete ezzel egy régóta húzódó jogi huza-vona után lélegezhet fel. 
Vágólapra másolva!
  • A történelem legnagyobb banki bírságát kapta meg tegnap a Bank of America, mely végül 16,65 milliárd dolláros büntetés fizetésében állapodott meg az amerikai hatóságokkal.
  • A BofA bűne, hogy megtévesztő módon értékesített jelzálogfedezetű értékpapírokat a 2008-as válság előtt, melyekről később kiderült, hogy jóval kevesebbet érnek az áruknál.
  • Emiatt a vevői hatalmas veszteségeket szenvedtek el, és a bank így közvetlen szerepet játszott a válság kialakulásában.
  • Emiatt már számos nagy pénzintézetet is megbűnhődött, a JP Morgan például 13 milliárd dollárt, a Citigroup pedig 7 milliárd dollárt volt kénytelen fizetni.
  • A Bank of America a megállapodással egy hosszú ideje húzódó jogi vita végére tehet pontot. Eddig folyamatos bizonytalanságban tartotta a bank befektetőit, hogy pontosan mekkora összeget kell majd fizetnie a pénzintézetnek, amivel ez a kérdés megoldódott.
  • Ráadásul a bank eredményeit is nyomás alatt tartották a folyamatos jogi költségekre félrerakott összegek. Brian T. Moynihan vezérigazgató többször is ezekkel a jogi költségekkel és különböző kártérítésekkel indokolta, hogy a bank az ezekkel az összegekkel számított eredményei csalódást okoztak a piacon.
  • A terhektől való megszabadulásnak köszönhetően a BofA eredményei is javulásnak indulhatnak, mivel a pénzintézet hagyományos üzleti tevékenysége hasít. A bank bevételei jövőre többéves csúcsot üthetnek, és a nettó profit jövőre kilenc éve nem látott szintre, 17 milliárd dollárra kúszhat fel az elemzői várakozások szerint.
Forrás: Investor.hu
  • A Bank of America befektetői érthető módon örömmel fogadták, hogy eltűnt a legnagyobb bizonytalansági tényező a pénzintézet piacáról. A befektetők és a szakemberek egyaránt úgy vélik, hogy a vállalatnak mostmár csak a valódi tevékenységére kell fókuszálnia, és nagyobb energiákat fordíthat az eredményei javítására.
  • Ennek köszönhetően a BofA részvényei 4,2 százalékot ugrottak tegnap, amivel másfél havi csúcsot ütöttek. Nagy kérdés, hogy kitart-e a papírok lendülete, és át tudja-e vinni ellenállását az árfolyam. Ebben az esetben ugyanis jó eséllyel folytatódhatna az emelkedése.
Bank of America napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu