Vágólapra másolva!
Az európai tőzsdéken kissé borongóssá váló hangulat ellenére a BUX meg tudta őrizni előnyét, és a főbb részvények jó formájának köszönhetően 0,7 százalékos pluszban zárt. Amerikában csúcsközelben mozognak az indexek a makroadatok után, Európa viszont lefelé vette az irányt a birt terror-fenyegetettség emelkedésének hírére. 
Vágólapra másolva!
  • Meg tudta őrizni előnyét zárásra a BUX, mely 0,7 százalékos erősödésével a legjobban teljesítő index volt a régióban.
  • Ez annal köszönhető, hogy a blue-chipek kivétel nélkül pluszban zártak. A legjobb formában az OTP volt, mely 1,4 százalékos emelkedésével 4140 forinton fejezte be a kereskedést. A Mol 0,9 százalékot (11800 forint), a Richter 0,1 százalékot (3854 forint), a Magyar Telekom 0,3 százalékot (369 forint) erősödött.
  • Az európai tőzsdéken lejtmenetbe kapcsoltak a részvényindexek délután arra a hírre, hogy Nagy-Britannia szerint erősen valószínű egy terrortámadás lehetősége az ország ellen. A brit védelmi hivatal a második legmagasabb fokozatra emelte a terrortámadás lehetőségét mutató kockázati szintet.
  • A piacokon így 0,1-0,5 százalékos mínuszok alakultak ki, a leggyengébben a német DAX teljesít, míg a londoni FTSE 0,3 százalékkal gyengül a hírekre. A tegnap csúnyán lemaradó olasz FTSE/MIB viszont igyekszik behozni csütörtökön összeszedett lemaradását, és minimálisan emelkedni tud.
  • Amerikában nincs egyértelmű irány, és a tegnapi záróértékek közelében zajlik a kereskedés. Az S&P 500 nem tudja áttörni a 2000 pontos szintet, és a Nasdaq is 14 éves csúcsok közelében "vesztegel".
  • A csúcsdöntést hátráltatják a délutáni amerikai makroadatok is. Júliusban 0,2 százalékkal emelkedtek a személyes jövedelmek az USA-ban havi alapon, ami kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól. A személyes kiadások is a vártnál gyengébben alakultak, 0,1 százalékkal mérséklődtek, miközben 0,2 százalékos növekedést várt a piac. Ez az utóbbi hat hónap első csökkenése volt.
  • Ugyanakkor a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a vártnál jobban sikerült, mivel 82,5 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 79,2 pontról (várt: 80 pont).
  • A dollár erősödni kezdett a statisztikák után, és késő délután 1,316-nál mozog az euróval szembeni árfolyama. Az euró ezzel rendkívül közel került ahhoz, hogy új, közel egyéves mélypontot üssön.
  • A vállalatok közül a Tesco nem tud kikecmeregni a mínuszokból, és 8 százalékkal esik a rossz híreire. A Tesla viszont 2,3 százalékkal emelkedik a kínai terjeszkedés hírére, és új történelmi csúcson mozog az árfolyama. Pilótáinak mai sztrájkja miatt a Lufthansa 2 százalékkal gyengül.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu