Összezsugorodik a brit állami bank

RBS árfolyam
Vágólapra másolva!
Nemzetközi privátbanki üzletágának értékesítését kérte a Royal Bank of Scotlandtól a többségi tulajdonos brit állam. Az állam szerint a banknak inkább a magán- és vállalati hitelezésre kellene nagyobb energiákat fordítania.
Vágólapra másolva!
  • Megválhat nemzetközi privátbanki részlegétől a Royal Bank of Scotland. Az eladás 720 és 1100 millió dollár bevételt jelentene a banknak belső források szerint. A Coutts International csoport, amely jelenleg a privátbanki szolgáltatások ellátását végzi a bankcsoporton belül, két részre lenne osztva, egy londoni és egy zürichi központtal. Utóbbi alá tartozna a hong kongi, szingapúri, abu dhabi-i és dubai-i hálózat is, amely 36 milliárd dolláros vagyont kezelne így.
  • Az üzletágtól való megválást a bankcsoportban 81 százalékos, többségi tulajdonnal rendelkező brit állam kérvényezte. Az állam álláspontját azzal magyarázta, hogy a banknak a magán és vállalati hitelezésre kell elsősorban koncentrálni, ezzel segítve a gazdaság helyreállását. Az RBS még a 2008-as válságot követően került állami kézbe, amikor a kormány kénytelen volt egy 75,5 milliárd dollárnak megfelelő segélycsomagot folyósítani a bank részére.
  • A mostani lépés is az azóta tartó restruktúrálás része, melynek célja a segélycsomag visszafizetése és a bank visszajuttatatása privát kézbe. A terv látszólag jó úton halad, ugyanis a bank második negyedéves 1 milliárd fontos (1,67 milliárd dolláros) elért nyeresége meglepte az elemzőket. Az 1200 főt foglalkoztató Coutts Internationalban már eddig is végbementek változások, a csoport jelentősen csökkentette irodáinak számát a világban.
  • A Coutts a tavalyi év során 113,6 millió dolláros eredményt ért el, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban több más svájci csoporttal együtt megbüntették a bankot, mivel segítették az ügyfeleiket az adóelkerülésben. A jó számokkal rendelkező privát bankra már több észak-amerikai és ázsiai érdeklődő is akadt, belső források szerint.
RBS árfolyam Forrás: AmiBroker, Investor.hu