Drágán mérik a Norbi Update részvényeket

Vágólapra másolva!
Már csak hetek választanak el minket attól, hogy társtulajdonosok lehessünk Schóbert Norbi cégében, szeptemberben indul ugyanis a Norbi Update Lowcarb részvényértékesítése. A vételár azonban meglehetősen borsosnak tűnik, nem csoda talán, hogy ennyiért már hajlandó túladni a cég egy részén az ismert fitnesszguru.
Vágólapra másolva!

Szeptember 8 és 26 között magán és intézményi befektetők számára is megnyílik a lehetőség, hogy részvényeket vásároljanak a Schóbert házaspár tavaly áprilisban létrehozott, Norbi Update Lowcarb névre keresztelt cégében. A lehetőség első hallásra nagyon kecsegtetőnek tűnik. Egy, az országban igen nagy népszerűséget felépítő, és az egészséges táplálkozás egyik úttörőjeként ismert finesszguru mellé szállhatunk be tulajdonostársnak abba a cégbe, ami az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket forgalmazó üzleteket franchise rendszerben működteti. A sztori nagyon ígéretesen hangzik, hiszen azután, hogy Magyarországon már egy igen erős márkanevet épített fel a Schóbert házaspár, már elkezdték külföldön is bontogatni szárnyaikat. Korábbi interjúk szerint Szlovákiában 30 egységük van, míg Romániában, Ausztriában, Csehországban, sőt Németországban is terveznek boltokat nyitni. Ráadásul még profitot is képes termelni a vállalat, tavaly 94 millió forint volt az adózás utáni eredmény (április közepe és december vége között).

Nem is hangzik rosszul. Persze csak első hallásra. A bökkenő ugyanis, hogy a részvényeket 990 forintos darabáron kínálják, vagyis a céget ezzel 5,1 milliárd forintra értékelik. Márpedig ez nem kevés pénz. Sőt, inkább sok, mint kevés. Azt jelenti ugyanis, hogy a profit egyetlen egységéért közel 39 forintot kell fizetni. Vagyis a visszatekintő P/E rátája a cégnek 39, miközben a nála sokkalta nagyobb vállalatok, mint mondjuk az OTP részvényei 10-es, vagy a Richter részvényei 19-es P/E rátával vehetők meg a tőzsdén. Persze mondhatjuk, hogy ezek a cégek más iparágban működnek, ezért nem jó a velük való összehasonlítás, de még ha a Norbi Update Lowcarb-bal sokkal inkább összehasonlítható amerikai United Natural Foods, vagy Herbalife részvényeit vizsgáljuk, a P/E ráta ezekben az esetekben is 30 alatti.

Pusztán ezek alapján tehát magasnak tűnik az a 990 forint a részvényekért, de ennek kijelentéséhez sok esetben még a kalkulációkat sem kell elvégezni. A tulajdonosok, 50-50 százalékban a Schóbert házaspár, valószínűleg minél több pénzt szeretnének kapni azért a 0,8-2,2 millió darab részvényért, amit a tőzsdére lépéskor eladni terveznek. Ez az összes részvényszám 15-42 százaléka, márpedig ekkora részesedésért minden tulajdonos jól felfogott érdeke, hogy a legtöbb pénzt sajtolja ki a vevőkből.

A befektetők számára igazából csak idővel később derül majd ki, hogy megérte-e nekik a kifizetett összeget a részvény. Ha ugyanis a cég képes beváltani a nagy növekedési reményeket, és a profit meredek emelkedést mutat, akkor idővel kiderülhet, hogy jó lóra tettek a vásárlással. Egy ilyen, tőzsdei szemmel kisméretű cégnél azonban érdemes lehet óvatosnak lenni, és először megvárni, hogy képes-e a vállalat a részvény árfolyamába már előre beépített növekedési várakozásokat valóra váltani.