Csúcsra járni teljesen normális dolog

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
A napokban is többször állított fel mindenkori új csúcsot az amerikai tőzsdeindex, az S&P500, ami után újból megjelentek a vészmadarak, hogy közel már az összeomlás. Persze nem azt akarjuk mondani, hogy olcsók lennének a részvények, csak azt, hogy önmagában egyetlen dolog nem feltétlenül indukál lejtmenetet.
Vágólapra másolva!
  • Csütörtökön már huszonnyolcadik alaklommal zárt mindenkori csúcson az amerikai S&P500 tőzsdeindex idén.
  • Ez pedig sokakban felveti a kérdést, hogy meddig folytatódhat ez tovább. Itt van-e már az idő egy kis (vagy nagy) korrekcióra.
  • Ez az elképzelés valószínűleg abból is táplálkozik, hogy 2013-at leszámítva, amikor legutóbb mindenkori csúcsokat ütött az S&P, akkor bizony jókora mélyrepülés következett. Nevezetesen a 2007-es és 2000-es csúcsdöntések után.
Az S&P 500 index értéke Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Viszont ha egy kicsit megvizsgáljuk a statisztikákat, akkor azt láthatjuk, hogy a történelmi csúcsok bizony teljesen normálisak.
  • 1950 óta több mint 1100 alkalommal történt csúcsdöntés, ami a teljes kereskedési napok több mint hat százaléka. Vagyis nagyjából minden 15 napból egy új rekordot hozott.
Forrás: Investor.hu

  • Ahogy látszik a legtöbb csúcsdöntés a 90-es években volt, míg a legkevesebb a 2000-es években. Utóbbi persze nem meglepő, hiszen az elmúlt évtizedben két hatalmas tőzsdekrach is volt, előbb a dotkom-lufi durrant ki, majd az amerikai jelzálogpiaci válság gyűrűzött tovább a gazdaság gyakorlatilag összes szegletébe.
  • Ha befektetői szempontból nézzük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a részvénypiaci csúcsok között venni és tartani érdemes, míg a nagy összeomlások után megéri bevásárolni. Persze az időzítésen nagyon sok múlik, ugyanis nagyon nehéz megítélni, hogy hol van az alja egy esésnek (vagy éppen mikor fordul le a csúcsról a piac).
  • Vagyis a jelenlegi időszakot semmiképpen sem nevezhetjük az olcsóság korának részvénybefektetés szempontjából, viszont azt sem mondhatjuk, hogy csak azért mert sorra dőlnek meg a csúcsok még összeomlás fenyegetne. Persze valamikor jön majd egy jelentősebb korrekció, de azt senki nem tudhatja, hogy mikor fog ez bekövetkezni.