Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bűnösnek találták a Mercedest

mercedes cls
Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondták ki a Mercedeseket gyártó Daimlert a kínai hatóságok a szervizdíjainak manipulálásában. A német gyártó a Mercedes luxusautók szervizdíjait állapította meg túl magasan, visszaélve erőfölényével, állítják a kínaiak.
Vágólapra másolva!

Bűnös a Mercedes

Bűnösnek találták a kínai hatóságok a Daimlert erőfölénnyel való visszaélés miatt, mivel túlságosan magas szervizdíjakat állapított meg.

A büntetés pontos összegéről egyelőre még nincs hír, viszont múlt héten a rivális Audi hasonló ügy miatt 40,7 millió dolláros bírságot kapott a nyakába Kínában. De a szabályzás az adott cég kínai bevételeinek 10 százalékáig vethet ki büntetést.

Kínában több iparágban is komoly vizsgálódást folytatnak külföldi céggel szemben a 2008-ban elfogadott anti-monopolista törvény hatálya alatt, de az autógyártókra mostanában kimondottan rászálltak.

Múlt héten már az Európai Kereskedelmi Kamara is aggodalmát fejezte ki az európai vállalatok ellen indított vizsgálatok miatt, miszerint a gyártók túl magasan tartják alkatrészáraikat.

A vádak után a BMW és a Daimler vissza is vágta alkatrész áraikat átlagosan 15-20 százalékkal.

Forrás: Origo

A Daimler szóvivője csak annyit mondott a Reutersnek, hogy együttműködnek az illetékes hatóságokkal.

Egy tipikus monopolhelyzettel állunk szemben, mondta el Zhou Gao a nyomozás vezetője. A gyártók piacvezető pozíciójukat kihasználva kontroll alatt tartják az alkatrészek és a szervizszolgáltatások árát.

Ha minden alkatrészt kicserélnénk egy Mercedes C-osztályban Kínában, az tizenkétszer drágább lenne, mint vásárolni egy új autót, írja a Xinhua hírügynökség.

Nagyon fontos piac

Rendkívül fontos Kína a nyugati autógyártók számára, hiszen ez a világ legnagyobb piaca, ráadásul komoly növekedést is mutat.

Júniusban például az új személyautókból 1,47 millió darabot adtak el, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbi eladásoknál. Az első hat hónapot nézve a kínai autóértékesítések 9,09 millió darabra ugrottak fel, ami 11 százalékos éves növekedésnek felelt meg.

A Daimler igencsak ráerősítene Mercedes értékesítéseire, jövőre már 300 ezer darabot adnának el. Míg egyik legnagyobb riválisa, az Audi 2020-ra úgy kalkulál, hogy akár 40 százalékot is kihasíthat majd Kína a teljes értékesítésekből.

A hírekre nem reagált a cég részvénye, jelenleg 1,8 százalékos pluszban tartózkodik a jó nmezetközi hangulatban.

A Daimler árfolyama (Xetra) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről