Az elektromos autóké a jövő Kínában

BMW i3
Vágólapra másolva!
Dollármilliárdos program keretében építhet ki töltőállomásokat Kína az elektromos autókhoz, hogy így segítsék elő ezeknek a környezetbarát járműveknek a terjedését. 
Vágólapra másolva!
  • A hatalmas környezetszennyezés, az elviselhetetlen szmog miatt a kínai kormány egyre erőteljesebben igyekszik támogatni a környezetbarát technológiákat a közlekedés területén.
  • Az ország vezetése nem is tétlenkedik, bennfentes források szerint 100 milliárd jüan (átszámítva 16 milliárd dollár) értékben terveznek elektromos töltőállomásokat kiépíteni Kínában , hogy így segítsék elő az elektromos autók további terjedését.
  • A töltőállomások kiépítése révén a kínaiak választása könnyebben eshet majd az elektromos autókra a járművásárlások során. Jelenleg ugyanis jellemzően azok a félelmek tartják távol az embereket ezektől a járművektől, hogy a viszonylag gyér töltőállomás-hálózat miatt könnyen bajba kerülhetnek például egy hosszabb út során.
  • A kínai vezetés ezen próbálhat meg segíteni.
Forrás: 123rf.com

  • A töltőállomások kiépítése mellett Kína számos egyéb módon igyekszik támogatni a környezetbarát autók terjedését. Többek között adókedvezményeket adnak rájuk és igyekeznek erősebben érvényesíteni a kínai elektromosautó-gyártók érdekeit a külföldi hagyományos autógyártók kárára. A kormány ráadásul elrendelte a kormányzati autók fokozatos lecserélését elektromos típusú járművekre.
  • Arról nem szólnak a hírek, hogy a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a terület úttörőjének számító Tesla járműveivel kompatibilisek lesznek-e az új töltőállomások.
  • Ez közel sem elhanyagolható kérdés, mivel az amerikai cég is gőzerővel készül a kínai terjeszkedésre, és hatalmas teher kerülhetne le a válláról, ha nem a saját költségein keresztül kellene kiépítenie a töltőállomás-hálózatát az óriási országban.
  • Nem beszélve a többi nagy autógyártóról, melyek szintén nagy terjeszkedést készülnek megvalósítani az elektromosautó-piacon. A BMW szerint néhány éven belül Kínáé lehet a világ legnagyobb elektromosautó-piaca, ami miatt a német gyártó gőzerővel pörög az új modellek fejlesztésén (például a BMW i3-as modellen).
BMW i3 Forrás: Origo, Mudra László