Az Amazon babérjaira tör a Google

Vágólapra másolva!
Drónokat tesztel Ausztráliában a Google azzal a céllal, hogy néhány éven belül ezeket a légieszközöket vesse be a kereskedelmi szállítmányozásban, ahol erőteljes terjeszkedésbe kíván kezdeni a keresőóriás. Ezzel pedig új front nyílhat a Google és az internetes kereskedelem piacvezetője, az Amazon közötti csatározásban. 
Vágólapra másolva!

Az Amazon nyomába kíván szegődni a Google, mivel a hamarosan a keresőóriás is drónokat használna egyes termékeinek szállításához. A Google a Project Wing elnevezésű programja keretében kezdte el ezeket a légieszközöket tesztelni, azzal a céllal, hogy néhány éven belül felhasználhassa őket a kereskedelmi szállításban.

solara 50, napelemes drón Forrás: Titan Aerospace

A Google ugyanis új területen, a szállítmányozásban is terjeszkedni próbál, ahol elsősorban a drónokban látja sikereinek kulcsát. Az amerikai gigász már régóta nem csak a keresőjéről ismert, gondoljunk csak a cég javában fejlesztés alatt álló, önmagát vezető autóira, az Android operációs rendszerre, a tervezett okosórára, vagy a hamarosan érkező TV-ire. Emiatt nem érhetnek meglepetésként bennünket azok a hírek, hogy a Google éppen egy új területre kíván betörni és dinamikus növekedést elérni.

A most kinézett kereskedelmi szállítmányozás pedig elsősorban az Amazon "felségterülete". Az Amazon a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cége, és gőzerővel terjeszkedik ebben az iparágban. A cég tavaly decemberben jelentette be, hogy drónokat is be kíván vetni a csomagszállítás során, melyek hatalmas fejlesztési költségei folyamatosan nyomás alatt tartják a cég eredményeit. Az Amazon tervei szerint öt éven belül lehet lehetnek majd bevethetők ezek az eszközök.

A Google tehát nem kis fába vágja a fejszéjét, ám a terveik szerint néhány éven belül domináns szereplői lesznek ennek a piacnak is. A drónok pedig ennek elérésében lehetnek a nagy segítségükre, melyek olcsó, gyors, környezetbarát csomagszállítást tesznek lehetővé. Nem véletlen, hogy az Amazon is ezekben az eszközökben látja a jövőt, és kezdte gőzerővel tesztelni őket tavaly év végén.

A Google drónjainak ausztrál tesztelései eddig sikeresek voltak. A drónok sikerrel szállítottak különböző eszközöket (például csokoládét, elsősegély-csomagot) a kívánt célterületre. Erről még egy videót is közzétett a vállalat a saját veidómegosztó csatornáján, a Youtube-on.

A Google és az Amazon rivalizálása egy másik fronton is előtérbe került ezen a héten, mikor a szállítmányozási óriás bejelentette a Twitch felvásárkását, melyért a Google is versenyben volt.

Érdekesség, hogy egy másik hatalmas technológiai cég, a Facebook is a drónokban látja a jövőt. A közösségi oldal márciusban jelentette be, hogy ezekkel az eszközökkel igyekszik eljuttatni az internetet a világhálóval kevésbé ellátott területekre.