Így csapja be magát, amikor befekteti a pénzét

.
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol
Vágólapra másolva!
Ha megtakarításaink kezeléséről van szó, az átlagember rendszeresen beleesik a megerősítésre való törekvés csapdájába. Ha részvényt veszünk, egyszerűen elengedjük a fülünk mellett a vészjósló fejleményeket, de ha mondjuk befektetési alapot vásárolunk, akkor is csak azokra a hírekre leszünk kihegyezve, melyek alátámasztják befektetési döntésünk helyességét. Így működik az emberi agy, szerencsére viszont vannak olyan fogások, amikkel elkerülhetők a végzetes befektetési döntések. 
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb pszichológiai korlát, amin át kell lépnünk ahhoz, hogy sikeresen fektessük be megtakarításainkat, a megerősítésre való törekvés. A jelenséget viszonylag jól körülírja az elnevezése: az ember hajlandó az előfeltételezéseit, meggyőződéseit igazoló információk keresésére és túlreagálására, míg az ezekkel ellentétes véleményeket, információkat előszeretettel ignorálja, vagy a tapasztaltabbak csak szimplán alulbecsülik azt.

Hiába hívják fel például szakértők tömegei arra a figyelmet, hogy már nem érdemes pénzpiaci, vagy kötvényekbe fektető befektetési alapokat vásárolni, aki ebben tartja megtakarításait, azt az egy hangot hallja majd meg, amelyik további befektetésre sarkall. Akarva és akaratlanul is azokat a híreket keressük, amik alátámasztják döntésünk helyességét, hiszen lássuk be, nagyon nehéz elismerni saját hibáinkat és rossz döntéseinket. Ez viszont a megtakarításaink és befektetéseink kezelése során igen veszélyes eredményeket szülhet.

Egy állatorvosi ló

Nagyon jó példa erre az egykor Pannonplast néven működő és műanyaggyártással foglalkozó részvénytársaság átalakulása. A cég még a válság előtt hirdetett új stratégiát, eszerint geotermikus zöld energia kiaknázásába kezdenek, ami lássuk be, nagyon jól csengő befektetési sztori. A nagy növekedés reményében sokan elkezdték megvásárolni a részvényeket, így az árfolyam 160 százalékot emelkedett 10 hónap alatt. Nem sokkal 2008 előtt azonban megtört ez a jó széria. Az a befektető, aki elengedte a füle mellett a projektek csúszásával kapcsolatos problémákat, illetve a válság beköszöntével a finanszírozási nehézségeket, bizony kénytelen volt végignézni, ahogy a kezdetben befektetett 1000 forintjából mostanra csupán kevesebb, mint 500 maradt.

A PannErgy árfolyma Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az összes tojásunkat sem rakjuk egyetlen dobozba

A jó hír az, hogy bár természetünktől fogva hajlamosak vagyunk az önigazolást keresni, a befektetéseink tervezésekor támaszkodhatunk olyan fogásokra, amik segítenek a hibák elkerülésében. Az egyik ilyen válaszlépés a sokszor hangoztatott diverzifikáció lehet, vagyis a kockázataink szétterítése. Az összes tojásunkat sem rakjuk egyetlen dobozba, mert ha azt elejtjük, nem lesz mit a vacsoránál feltálalni. Nincs ez másként a befektetések világában sem. Nem csak kötvényben érdemes a pénzt tartani, hanem részvényt, akár ingatlant, vagy más alternatív eszközt is érdemes vásárolnunk.

Minél több eszköz van a birtokunkban, annál kisebb az esélye, hogy beleszeretünk valamelyik pozíciónkba. Így pedig könnyebben el tudjuk kerülni az önigazoló információk jelentette önbecsapást. Második lépcsőként azt az univerzális megállapítást tudjuk tenni, hogy ha portfoliónkban a fenti információs hiba miatt kedvencünk mégsem teljesít megfelelően, még mindig van „más a tárban”, hogy elkerüljük a nagyobb pénzügyi veszteségeket.

Másrészt, ha információt keresünk, érdemes minél több forrást bevonni, több lábra támaszkodni. A meggyőződésünkkel ellentétes véleményekre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, kételyt kell, hogy ébresszenek bennünk a miénkkel ellentétes vélemények.

A megtakarítások világában, ahogy az élet más területein is, sokszor esünk abba a csapdába, hogy nem figyelünk a véleményünknek ellentmondó információkra. A jó hír, hogy a személyiségünk gyökeres átalakításának hosszú és nehézkes folyamatát megspórolhatjuk pár hasznos fogással, ha szeretnénk sikeresek lenni a befektetések terén. Az egyik ilyen a kockázataink szétterítése, vagyis egyszerre többféle megtakarítási eszköz tartása. Így több lábon állhatunk, vagyis ha az egyik oszlop megsüllyed, a többi még képes a felszínen tartani minket.

Ha érdeklik ilyen, és ehhez hasonló hasznos tanácsok, jöjjön el az Investor.hu által ősztől ismét megrendezésre kerülő oktatási eseményeinkre.