Csökkent az MKB vesztesége

Vágólapra másolva!
Az MKB bankcsoport vesztesége összességében csökkent 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A tranzakciós illetéktől, az árfolyamrésre képzett céltartaléktól, illetve a bankadótól megtisztítva az MKB pozitív adózás előtti eredményt tudott felmutatni. 
Vágólapra másolva!

A tárgyidőszakban jelentősen, 15,3 milliárd forintra mérséklődött a bankcsoport vesztesége, miközben pozitív, 6,7 milliárd forint volt az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) kiküszöbölve kalkulált adózás előtti eredmény.

A szigorú költségcsökkentési program következtében az év első hat hónapjában tovább mérséklődtek – nominálisan és év/év alapon 4,9 százalékkal – a banküzemi költségek. A bank 18,2 százalékos tőkemegfelelési mutatója továbbra is az egyik legmagasabb érték a hazai piacon, ami a BayernLB által bejelentett további tőkerendezéssel együtt képes elnyelni a devizaadósok rendezésének költségét.

Forrás: MKB

Az MKB Bank 2014. április 30-ával sikerrel zárta le a román Nextebankban fennálló többségi tulajdonának értékesítését, miközben az utolsó külföldi befektetése, a román Corporate Recovery Management SRL értékesítése folyamatban van.

Kapcsolódó cikkek:
Feljavítva újraprivatizálhatják az MKB-t
Nagy ára lehet a második nagy magyar banknak

Nagy tőkeemelés

Jelentős mérföldkő az MKB Bank történetében 2014. július 24-e, amikor a BayernLB bejelentette, hogy szeptember végéig egy jelentős tőkerendezést követően a magyar államnak értékesíti a bankban fennálló részesedését. Ezzel a bajor tartományi bank eleget tesz az Európai Bizottság előírásának, amely ezt a lépést a BayernLB-nek korábban nyújtott állami segítség egyik feltételeként rögzítette, még 2012-ben.
.