Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat felülmúló negyedéves számokat tett közzé a Philips, ami miatt előbb két százalékos pluszba is lendült árfolyama nyitás után, azonban onnan vissza is rángatták a részvényt  befektetők.
Vágólapra másolva!
  • A Philips nettó profitja 242 millió euróra rúgott az előző negyedévben, derült ki a ma közétett gyorsjelentésből.
  • Ez éves alapon 24 százalékos csökkenést jelent, ellenben az elemzői konszenzust így is jócskán felülmúlta (160 millió euró).
  • Az árbevétel szintén csökkent, míg tavaly 5,63 milliárd euró forgalommal zárta a második negyedévét a Philips, a mostani szám hat százalékkal lett alacsonyabb (5,29 milliárd euró).
  • A legjobb teljesítményt a fogyasztói elektronikai cikkek nyújtották, itt 7 százalékos forgalom emelkedést lehetett megfigyelni, míg a legrosszabb teljesítmény az orvosi eszközökhöz tartozik, itt 3 százalékot estek az eladások.
  • A cég korábbi bejelentése szerint a legnagyobb üzletágnak számító rovosi eszköz gyártás ezentúl közvetlenül a cég vezérigazgatója, Frans Van Houten alá tartozhat a jövőben.
  • Van Houten a mostani visszafogottabb eredményért a gyenge piaci helyzetet, a kedvezőtlen árfolyammozgásokat és a vállalat Cleveland-i gyárának alulteljesítését okolja. Utóbbi oka, egy az amerikai hatóságok által végzett ellenőrzés nyomán történt, mely során a Philips önként függesztette fel a termelést a korszerűsítés érdekében.
  • A Philips a világítás-technikai üzletág leválasztásának felgyorsításáról is beszámolt - írja a Reuters. A vállalat elmondása szerint erre az új befektetők megnyerése érdekében van szükség, akik a növekedés felpörgetésében játszhatnak szerepet. (Korrekció: korábban az írtuk, hogy a kutatás-fejlesztési költségek racionalizálása, illetve az üzletág könnyebb értékesíthetősége miatt lenne szükség az üzletág leválasztására.)

Az árfolyam reggel még két százalékos plusszal reagált a vártnál jobb számokra, viszont mostanra már vissza jött minimális mínuszba a részvény.