Visszatért a félelem?

Vágólapra másolva!
Jelentősen megugrott a héten a félelem-indexként elhíresült VIX index, ami 10 százalék közeléből egészen 12 százalékra emelkedett.
Vágólapra másolva!
  • Ennek elsősorban az lehet a közvetlen hozadéka, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban látott lassú, minimális mozgással tarkított emelkedésnek vége szakadhat, helyét pedig egy sokkal volatilisebb kereskedés veheti át.
  • Andrew Wilkonson, az Interactive Brokers vezető elemzője szerint ugyanakkor a VIX megugrása a gyorsjelentési szezon miatt is lehetséges, mivel ez kitűnő lehetőséget biztosít egy esetleges piaci korrekcióra.
  • Ezzel együtt a háttérben akár az is lehet, hogy a vártnál erősebb munkaerőpiaci-adatok miatt a Fed végül akár már 2015 elején is kamatot emelhet. Ez értelemszerűen kedvezőtlen lenne a részvénypiacok számára, mivel a várakozásokban egyelőre a 2015 végi kamatemelés tükröződik.
  • A Feddel kapcsolatos bizonytalanságok mellett pedig akár is kedvezőtlen lehet és növelheti a bizonytalanságot az is, hogy a Wal-Mart vezérigazgatója szerint a munkaerőpiaci-adatok javulása nem jár egyenes arányban a fogyasztás növekedésével, ami főleg a kiskereskedelmi szektor számára kedvezőtlen.
  • Emellett geopolitikai kockázatokról is beszélnünk kell, mint például Izrael-Gáza, vagy éppen az orosz-ukrán feszültségek.
  • Ha emellé még hozzávesszük azt is, hogy egyes szektorok (pl. internetes cégek) igen túlértékeltnek számítanak, akkor fundamentális okokból jó esély van rá, hogy volatilisebb kereskedés elé nézünk majd a következő hónapokban.
  • Persze ha már okokat keresünk, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt 20 év statisztikái szerint a július hagyományosan a legnagyobb mozgásokat hozzá a VIX indexben. Átlagosan 9 százalékkal változott a VIX, míg a második legvolatilisebb szeptemberben 8 százalékos volt az elmozdulás mértéke.
  • Ráadásul az utóbbi hónapokban már a 10 körüli értékével több éves mélypontra süllyedt a VIX, vagyis akár egy természetes korrekcióról is beszélhetünk a VIX indexekben, illetve a kereskedés volatilitását illetően.
Forrás: Investor.hu