Versenytársat kap a Világbank

Vágólapra másolva!
A vezető fejlődő országok, vagyis a BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika – külön nemzetközi bankot hoztak létre, amely az Új Fejlesztési Bank nevet viseli.
Vágólapra másolva!
  • Az újonnan létrehozott nemzetközi pénzintézet kezdetben mintegy 100 milliárd dollárnyi tőkével fog rendelkezni. Ebből 50 milliárd dollárt az alapításkor egyenlő arányban bocsátanak készpénzben rendelkezésre a bank létrehozói, további 10 milliárd dollárt pedig a következő hét évben fokozatosan fognak átutalni. A maradék 40 milliárd garanciákban áll majd rendelkezésre.
  • Egy további 64 milliárd dollárt számláló devizatartalék felállítására is sor kerül. Itt Kína, a legnagyobb devizatartalékkal rendelkező ország mintegy 41 milliárddal, Oroszország, India és Brazília összesen 18 milliárddal egyenlően elosztva, a Dél-afrikai Köztársaság pedig 5 milliárd dollárral járul hozzá a valutaalap felállításához. Szükség esetén Kína a betett összeg feléhez, Dél-Afrika a duplájához, míg a maradék három ország az általuk befizetett összeg egészéhez juthat hozzá az előzetes megállapodás szerint.
  • A BRICS országok nyitottak más gazdaságok csatlakozására a kezdeményezéshez, azonban azt kikötötték, hogy az öt alapító tag részesedése nem eshet 55 százalék alá.
  • Az új nemzetközi bank létrehozását több tényező és indokolta – mondták a keddi alapító konferencia sajtótájékoztatóján. A feltörekvő piacokról közel egy éve folyó tőkekivonás meggyengítette a BRICS országok gazdaságát, ami a Fed pénzcsapjának fokozatos elzárásával van összefüggésben. Az új bankkal a háttérben a nagy feltörekvő országok hatékonyabban állhatnának ellen az ehhez hasonló eseményeknek.
  • További indokként sorolták fel az IMF és a Világbank, valamint a nyugati hatalmak nemzetközi pénzügyi uralmának csökkentését, valamint a nyugati jegybankok világgazdaságba történő befolyásának mérséklését.
  • Az intézkedés komoly geopolitikai üzenetet hordoz magában. A Világbankkal és a fejlett gazdaságokkal való gazdasági rivalizáláson túl a keddi találkozón az országok vezetői támogatásuknak adtak hangot az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, bár ők is inkább a békés konfliktusrendezést sürgették.