Véget érhetnek a csalások a fémkereskedelemben

Vágólapra másolva!
Bevezetné a fordított adózást a fémkereskedelemben egy fideszes törvényjavaslat. Az ágazatban becslések szerint évente 5-6 milliárd forint forgalmi adót csalnak el.
Vágólapra másolva!

A legtöbb csalást az építkezésekhez használt betonvas utaztatásával, fiktív adásvételével követhetik el, és körülbelül ugyanennyi kárt okoznak a költségvetésnek az egyéb termékekkel való visszaélések, írja a Magyar Nemzet. Összességében 5-6 milliárd forintos tételről van szó, a legjobb megoldást a fordított adózás bevezetése jelentené. Erre különösen nagy szükség lenne, mivel a környező országokban, Lengyelországban és Szlovákiában már bevezették, így félő, hogy az ottani csalók is Magyarországra helyeznék át tevékenységüket, ha nem történik változás. A tervezetről ma szavaz a Parlament.

Utaztatják a vasat

A legtöbb csalást a betonvas utaztatásával és fiktív adásvételével követik el - mondta a lapnak Szabados Ottó, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesület igazgatója. A csalók papíron exportálják a fémipari termékeket az unió valamelyik országába, majd az áfát leírják az adójukból. Valójában a termékeket itthon adják el.

A fordított adózás lehet a megoldás

A fordított adózás során az áfát nem az eladó, hanem a vevő fizeti be az államkasszába, így az áru eladójának nincs lehetősége csalni. Riz Gábor, a javaslatot jegyző egyik képviselő szerint a módszerrel a gabonafélék kereskedelménél már komoly eredményeket értek el, érdemes lenne a vasipari kereskedelemben is bevezetni.

Ennek jogi akadálya nincsen, mert bár az unió bizonyos termékeknél nem engedélyezi a fordított adózás alkalmazását, az előírásokat tavaly módosították, a nyers és félig feldolgozott fémekre a tagállamok 2018 december 31-ig használhatják a módszert.

A környező államokban már bevezették

Magyarországnak azért is érdemes lenne bevezetnie a fordított adózást, mert Lengyelországban és Szlovákiában ez már megtörtént, Csehországban pedig fontolgatják. Ha hazánk nem lép, akkor előfordulhat, hogy azok a csalók, akik eddig ezekben az országokban tevékenykedtek, nálunk folytatják. Ezzel nehéz helyzetbe hoznák a tisztességes kereskedőket, és további károkat okoznának az államkasszának.

Tisztulna a piac

Ha az országgyűlés megszavazza a javaslatot, az a piac tisztulását is segítené. A csalók ugyanis komoly versenyelőnyhöz jutnak a tisztességes kereskedőkkel szemben (akik nem írnak le fiktív számlák alapján adót). Riz Gábor képviselő szerint több száz, akár több ezer család megélhetése lehet a tét.