Zuhan a Boeing

Vágólapra másolva!
Bár kedvező számokat tett közzé a Boeing második negyedéves gyorsjelentésében, árfolyama mégis zuhanásba kapcsolt, mivel tanker repülőjének gyártási költségei elhomályosítják a szép eredményeket.
Vágólapra másolva!

16:24: Zuhanásba kapcsolt az árfolyam

  • Bár a negyedéves eredmények jól sikerültek a Boeingnél, árfolyama mégis esik, mivel a katonai tanker repülőjéhez (KC-46A) kapcsolódó költségek miatt megijedtek a befektetők. Ezek a kiadások 238 millió dolláros adózás előtti negatív hatással voltak az eredményre.
  • Azért reagálhattak ennyire negatívan a befektetők, mivel a Boeingnek már korábban is akadtak problémái egyes gyártási-programjaival. Például 787-es utaszállítógépének gyártási folyamata is csak csúszásokkal és pótlólagos költségekkel valósult csak meg, mint ahogy 747-8-as jumbó jete is többe került, mint ahogy azt előzetesen tervezték.

15:22: Vártnál jobb lett a negyedév

  • Míg az elemzői konszenzus csak 1,98 dolláros EPS-t (egy részvényre jutó nyereség) várt a Boeingtől a második negyedévben, addig a cég nettó 2,42 dolláros EPS-t ért el. Ráadásul az egy évvel ezelőtti profit csak 1,67 dollárra sikerült részvényenként.
  • Az árbevétel tekintetében is sikerült felülmúlni a tavalyi 21,8 milliárdot. Idén a cég árbevétele 22 milliárd dollárra rúgott, azonban itt nem sikerült felülteljesíteni a várakozásokat, az elemzők 23 milliárddal számoltak.
  • A cég az előző év azonos időszakához képest 7,1százalékkal több, összesen 181 repülőgépet szállított le megrendelőinek. A társaság védelmi, és űrrepülési üzletága viszont gyengélkedett a negyedév során, itt 5,4 százalékos bevétel visszaesésről számolt be a társaság.
  • A Boeing a kedvező adatok hatására megemelte a 2014-es évre várt EPS-előrejelzését a 7,15-7,35 dolláros szintről egészen 7,9-8,1 dollárig.
  • A kedvező adatok hatására a részvények árfolyama először 1,6 százalékot emelkedett nyitás előtt, azonban később nagyot fordult a széljárás.