Óriási médiabirodalom születik

Vágólapra másolva!
Több milliárd fontért vásárolja meg Nagy-Britannia egyik legnagyobb tv-szolgáltatója német és olasz versenytársát, amivel Európa egyik legnagyobb televíziós társasága jön létre. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas üzlet jött létre az európai televíziós iparágban. A fizetős televíziós szolgáltatásokat kínáló British Sky Broadcasting Group (BSkyB) ugyanis teljes egészében bekebelezi az olasz testvércég Sky Italiát, és a német Sky Deutschlandot.

A brit cég maximum 7,4 milliárd fontot fog fizetni az eladónak, az amerikai 21st Century Fox médiaipari óriásnak, mely Rupert Murdoch médiamogul irányítása alatt áll. A Sky Italia ugyanis teljes egészében a Fox irányítása alatt állt eddig, míg a Sky Deutschlandban 57 százalékos részesedéssel rendelkezett az amerikai társaság. A 7,4 milliárd fontos vételárból 2,45 milliárd fontot a Sky Italiáért, 2,9 milliárd fontot a Sky Deutschland meglévő 57 százalékos tulajdoni hányadért fog fizetni a BSkyB. A teljes ár úgy jön össze, hogy a Sky Deutschland maradékáért részvényenként 6,75 fontot ajánl a brit társaság a német cég többi részvényeseinek.

Az ügyletben a csavart az adja, hogy a 21st Century Fox 39 százalékos részesedéssel rendelkezik a BSkyB-ben, így vélhetően nem volt nehéz tető alá hozni az üzletet a feleknek. Különösen úgy, hogy Murdoch bevallottan csökkenteni szeretné érdekeltségét Európában.

2011 politikai bukásai, Rupert Murdoch, News of the World Forrás: AFP/Justin Sullivian

A lehetséges tranzakcióról már a hét elején is pletykáltak, mikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Fox az érdekeltségeinek átadásával kívánja előteremteni a pénzt az amerikai rivális Time Warner felvásárlásához. A Fox ugyanis nagy erőket mozgósít a Time Warner bekebelezésére, az első, 80 milliárd dolláros ajánlat azonban nem nyerte el a rivális vezetőségének tetszését, és visszadobták a labdát a Fox térfelére.

Azonban már akkor lehetett sejteni, hogy itt nem ér véget a történet, és a Fox nem fogja egykönnyen bedobni a törölközőt. Erre utal, hogy mikor a múlt héten nyilvánosságra került a lehetséges tranzakció és annak első visszautasításának híre, a TW árfolyama jelentőset ugrott. A befektetők arra számítottak, hogy a Fox még magasabb ajánlattal fog előállni, ami előtt most megnyílt az út azzal, hogy jelentős forráshoz jutott a cég az európai érdekeltségeinek eladásával.

Azzal, hogy a BSkyB bekebelezte az olasz és német testvércégét, Európa egyik legnagyobb, fizetős televíziós szolgáltatását kínáló vállalata jött létre. A brit cég 8,5 millióval növelheti a 11,4 miilós előfizetői számát a Sky Deutschland és Sky Italia ügyfeleinek átvételével. Az ügylet értékét növeli, hogy a Sky Italia ismét megszerezte a népszerű olasz futball bajnoki mérkőzések közvetítési jogait, melyet 2018-ig biztosan ők fognak közvetíteni.

Forrás: Investor.hu

A British Sky Broadcasting Group az üzlet bejelentése mellett közzétette éves gyorsjelentését is, mely nagyjából megfelelt a várakozásoknak. A cég 7,63 milliárd fontos árbevételt (várt: 7,62 milliárd font), és 1,67 milliárd fontos tisztított üzemi eredményt ért el a júniussal záruló elmúlt 12 hónapban (várt: 1,66 milliárd font).

A BSkyB részvényei 3 százalékos eséssel reagáltak az ügyletre, aminek az lehet az oka, hogy a tranzakciót részben új részvények kibocsátásával fogja finanszírozni a vállalat, ami az egy részvényre jutó eredmény csökkenésével járhat együtt. A Sky Deutschland 1,6 százalékos pluszban mozog.

BSkyB napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu