Tőzsdei esés? Ugyan már

Vágólapra másolva!
Már a profi befektetők között is nagyítóval kell keresni azt, aki tőzsdei esésre számít, ami sokkal inkább számít egyébként nyugtalanító hírnek, mintsem a további tőzsdei hegymenet előhírnökének. 
Vágólapra másolva!

A nagy pénzeket mozgató hedge fundok és intézményi befektetők igencsak optimisták a jövőt illetően, csak nagyon kevesen vannak, akik a tőzsdei esésre játszó úgynevezett short pozíciót tartanak. Az amerikai S&P 500 index vállalok részvényállományának mindössze 2 százalékára vettek fel eladási pozíciót a befektetők, márpedig ez már igen közel van ahhoz a mélyponthoz, amit a Markit 2006 óta gyűjtött statisztikái mutatnak.

Nehogy azt gondoljuk, hogy Európában más a helyzet, a papírok szélesebb körét lefedő European Stoxx 600 indexnél hasonlóan 2 százalékos, a brit papírokra pedig még ennél is alacsonyabb, 1 százalékos az arány. Persze ez a nagy optimizmus jelentheti azt, hogy a részvénypiacokon még valóban igen jó hónapok következnek, de azért ilyen statisztikákat látva már érdemes lehet óvatosnak lenni. Ha ugyanis már mindenki a vételi oldalon van berenedezkedve, idővel egyre kevesebb lehet az a tőke, ami potenciálisan új csúcsokra képes hajtani a részvénypiacot.