Az USA-ban terjeszkedik a Volkswagen

Vágólapra másolva!
A Volkswagen 900 millió dolláros beruházásra készül az Egyesült Államokban. A beruházás célpontja a Tennessee államban lévő Chattanooga, ahol jelenleg is 2 000 főt foglalkoztat a konszern.
Vágólapra másolva!

A beruházás 900 millió dolláros keretből fog elkészülni, melyből 750 milliót költenek a gyártósor felállítására, és 150 millió dollárt az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítására. A beruházás várhatólag 2 500 új munkahelyet fog teremteni, melyből egy 200 fős csoport a kutatás-fejlesztésen, valamint a dizájn kialakításán fog dolgozni, hogy az autó teljes mértékben megfeleljen az amerikai ízlésnek.

Az új gyártósoron közép kategóriás Passatok fognak készülni, kifejezetten az amerikai piac igényeire szabva. A középkategóriás autópiac az USA-ban 2009 óta jelentősen bővült (évi 750 000 darabról 1,4 millióra), eközben viszont a Volkswagen piaci részesedése 2013 során 7 százalékkal, 2014 első felében pedig további 13 százalékkal esett.

A német cég a beruházástól többek között azt reméli, sikerül visszaszereznie korábbi pozícióját a világ második legnagyobb autópiacán. A német autógyár 2014 és 2018 között további 7 milliárd dolláros beruházást tervez az Egyesült Államokban és Mexikóban, mellyel céljuk a jelenlegi 408 ezer darabos termelés 800 ezerre bővítése.

Tennessee állam 178 millió dolláros támogatással járult hozzá a beruházás megvalósításához. Egyes találgatások szerint a Volkswagen azért is Tennessee-t választotta a beruházás célpontjául, mert a februári szakszervezeti szavazáson vereséget szenvedett az UAW helyi szakszervezete.

A német gyár tagadja, hogy bármi köze lett volna a szakszervezeti kezdeményezés elbukásához. A Volkswagen továbbá úgy nyilatkozott, hogy ők egy német típusú szakszervezetet kívánnak létrehozni, melyben egyaránt vannak kék és fehérgalléros dolgozók is.

Korábban: