Vágólapra másolva!
A technikai kép alapján a technológiai szektor két szereplője az elmúlt napok árfolyammozgásai után meghatározó szintekhez érkezett. Amennyiben a közeljövőben további megerősítéseket kapunk, akkor kedvező beszállási pontokat is találhatunk.
Vágólapra másolva!

Cognizant Corporation: Zászló alakzatból törhet ki

Folyamatos erősödés figyelhető meg a Cognizant árfolyamában, amióta felpattant a 47 dolláron található támasz, és a 200 napos mozgóátlag együtteséről. Jelenleg a március óta tartó csökkenő trendvonal környékén tartózkodik.

Ismét az 54 dolláros szintre kúszhat a papír, amennyiben sikerülne áttörnie ezt a csökkenő trendvonalat. Ráadásul, ha az 54 dolláros szinten sem fogyna el a lendület, akkor az árfolyam tovább folytathatná a menetelését az 57 dolláros ellenállás felé. Ezt a szintet a 138,2 százalékos Fibonacci-vonal jelöli ki.

Az indikátorok kedvező képet festenek a további emelkedés szemszögéből. Az RSI emelkedő trendben mozog, és az MACD is vételi jelzést adott. Az indikátorok mellett a meghatározó mozgóátlagok is felfele nyomhatják az árfolyamot.

Cognizant napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A hetes időtávon több jel is az árfolyam további emelkedése mellett szól. A március óta tartó gyengélkedést a tavaly nyár óta tartó erősödésnek a korrekciójaként is lehet értelmezni. Ha az árfolyamnak sikerülne áttörnie a zászló alakzat felső szélét, akkor megindulhat az alakzatból számolható 67 dolláros célár felé.

A Bollinger-szalagok összeszűkülése alapján hamarosan nagyobb árfolyammozgásokra számíthatunk. Az árfolyam emelkedését segítheti, hogy az 50 hetes mozgóátlag szűken alatta húzódik, így az könnyen felfelé nyomhatja, illetve a közeljövőben az MACD is vételi jelzést mutathat.

Igen kedvező hozamkockázat arányú pozíciót lehet felvenni, ha a 67 dolláros célszint mellett, a veszteségvágó szintet a 61,8 százalékos Fibonacci-vonal által kijelölt 45 dolláros árra élesítjük, mivel ennek a támasznak az elesésével az alakzat is semmissé válik.

Cognizant heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Érdekes lehet még a Citrix is!

A Citrix árfolyama az 54 dolláros és a 62 dolláros sávszélek között mozgott október óta. Miután az árfolyam júniusban áttörte az 50 hetes mozgóátlagot, és a 62 dolláros sávtetőt, utána sikeresen is tesztelte vissza ezeket a szinteket.

Az indikátorok az emelkedés mellett szólnak. Az RSI, és az MACD indikátor továbbra is emelkedő trendvonalban halad. Amennyiben a Citrix tovább tudja folytatni az április óta tartó emelkedését, akkor a sávból számolható célszintet a 71 dolláros árra állíthatjuk.

A stop-loss szintet érdemes a 61 dollár közelébe állítani, mivel itt található a sáv felső széle, és az 50 hetes mozgóátlag is. Ezeknek az ellenállások elesésével nagyobb mélységek nyílnának meg az árfolyam előtt.

Citrix heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.