Szlovén bankra fáj az OTP foga?

Vágólapra másolva!
Azt állítja a Delo nevű szlovén lap, hogy az OTP is az ajánlattevők között van a második legnagyobb helyi bank, a Nova KBM privatizációs folyamatában. 
Vágólapra másolva!

Összesen hat ajánlat érkezett, amiből állítólag az egyiket az OTP adta be. Nagy meglepetést persze a hír nem jelentene, hiszen Csányi Sándor tavaly pont az Origónak nyilatkozta azt, hogy Szlovéniában is vizsgálnak eladó bankot. Az akkor elmondottakhoz - miszerint nagyobb piacon, nagyobb piaci részesedésű jelölteket keresnek - teljesen passzolna egyébként, ha a Nova KBM-re tényleg pályázna az OTP, hiszen a bank a szlovén piacnak mégis csak a második legnagyobb szereplője.

Az elmúlt időszakban mindenesetre az nem igazán került egyszer sem terítékre, hogy déli szomszédunknál folytatná a terjeszkedését az OTP. A piaci szereplők fejében talán ezért is sokkal élénkebben él egy magyar piacon való terjeszkedés lehetősége, illetve olyan országokban való piaci részesedés növelése, ahol már jelenleg is működik az OTP. Márpedig Szlovénia szűz területnek számít a magyar banknak, talán ezért sem foglalkoztak vele annyit, amikor akvizíciós célországokról volt szó.

Szlovéniában azért volt baj a bankokkal

A szlovén bankrendszer az elmúlt években rendre a problémái miatt került a figyelem középpontjába. Az építőipari és ingatlanpiaci projektek felelőtlen hitelezése a szegmensben végigsöprő csődesemények miatt a banki hitelportfóliók gyors romlásához vezetett. A folyamat egészen odáig fajult, hogy a nagy, állami tulajdonú szlovén bankoknak végül mentőövet kellett dobni, tavaly év végén az állam jelentős mértékben tőkésítette fel őket.

A második legnagyobb helyi szereplő Nova KBM is ezen a folyamaton esett keresztül, miután a bank 2011 óta egyre nagyobb éves veszteségeket volt kénytelen lenyelni. A bank hitelállománya alapján egyébként akkora, mint az OTP orosz leánybankja, vagyis a csoport hitelállományához nagyjából 11 százalékot tudna hozzáadni. Ez már valóban egy látható méretű akvizíció lehetne az OTP részéről.

Forrás: Investor.hu

Ami minden befektetőt foglalkoztathat, hogy milyen áron tudna egy ilyen bankot megvásárolni az OTP. A Nova 567 millió eurós saját tőkéjéből és az európai 0,9-es P/BV alapú árazásból kiindulva nagyjából 150 milliárd forintot kellene az OTP-nek kifizetnie, amire a bank bőséges likviditási pufferéből persze bőven telne. A nagy kérdés, hogy az OTP valóban most akar-e egy új országba belépni, amikor a devizahitelek kivezetése rossz esetben akár százmilliárd forintos tételeket is a bank nyakába akaszthat?

Forrás: Investor.hu