Startup? Irány Izrael!

Vágólapra másolva!
Megállás nélkül dübörög Izraelben a startupláz, ami a befektetők figyelmét sem kerüli el. Nem elég, hogy az amerikai tőzsdén is rengeteg izraeli cég papírjai forognak, már Soros György is bevásárolt az izraeli startupsztoriba.
Vágólapra másolva!

Izrael = startup

Az izraeli startupok előretörését talán az szemlélteti a legjobban, hogy az utóbbi időben számos felvásárlás, vagy komoly technológiai áttörés kapcsolódik ezekhez a cégekhez.

Például itt van az a StoreDot nevű vállalat, ami egész egyszerűen azt ígéri, hogy a termékeivel majd 26 másodperc alatt teljesen feltölthetjük a telefonunkat. Aztán nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Apple által felvásárolt PrimeSense nevű társaságot sem, amiért 350 millió dollárt fizettek. A cég főleg arról várt ismertté, hogy a szoftverei segítik a tárgyak és a mozgás felismerését a Microsoft Kinect eszközei számára. A legnagyobb durranás azonban talán a Waze volt, amiért a Google végül 1 milliárd dollárt fizetett.

A Waze szoftvere egyébként úgy működik, hogy a felhasználók okostelefonjai által kibocsátott jeleket felhasználva összegyűjti a közlekedési adatokat, amit aztán a saját fejlesztésű térképébe integrál. Ezeket az adatokat aztán a Waze-applikációt használók azonnal meg is oszthatják ismerőseikkel. Az alkalmazás figyelmeztet, ha közlekedési dugó felé tart a vezető, és alternatív útvonalakat is ajánl, illetve jelzi hol folynak éppen útépítési munkálatok, vagy hogy hol van traffipax.

Ezek a vállalatok pedig csak egynek számítanak a sok közül, a Nasdaq-on rengeteg izraeli cég képviselteti magát. Elsősorban tehát a tech szektorban jeleskednek az izraeli vállalatok, ilyen sikerek után pedig nem is csoda, ha olyan befektetők próbálnak részesedni a vállalati sztorikból, mint Soros György.

ClickSoftware

Soros György legújabb kiszemelt cége ugyanis az izraeli ClickSoftware. A társaság alapvetően olyan programokat készít, aminek segítségével remekül lehet a menedzselni az alkalmazottakat a különböző projektekben. A cég elsősorban a felhő alapú szolgáltatásokban utazik, illetve ennek előretöréséből kíván profitálni: az adatokat nem kell külön egy-egy számítógépek fizikailag is tárolni, hanem egy központi szerver segítségével bárhol elérhetővé tehetjük. A felhő alapú szolgáltatások a következő 1-2 évben vélhetően meghaladják majd a hagyományos szoftver-eladásokból származó bevételeket, így kétségtelenül nagy potenciál van ebben a szegmensben. Persze, ha olcsón adják a sztorit.

Ha olcsó, ha nem, Soros György mindenesetre szépen bevásárolt, és a nevével fémjelzett Soros Fund Management már 9,9 százalékos részesedéssel bír a vállalatban, legalábbis a március 31-én közzétett tájékoztatás alapján.

Vannak érdekességek

Mielőtt számos site felkapta volna, a cég árfolyama meredeken esett. Mindezt úgy, hogy a 12 havi előretekintő célárak átlaga 13,33 dollárnál volt, az árfolyam pedig 8 dollárnál. Nem is meglepő, hogy azóta erőteljes szárnyalást mutat az árfolyam. Hogy miért ilyen optimisták az elemzők? Vélhetően azért is, mert a szolgáltatások, így a felhő alapú szolgáltatások iránt egyre erősebb a kereslet, pláne a ClickSoftware-éhez hasonló szolgáltatások iránt. Ez a piac a Gartner szerint 2012-ben 1,2 milliárd dolláros volt, miközben a társaság alapvetően piacvezetőnek számít.

Persze nem csak Soros György az egyetlen Hedge Fund guru, aki legyeskedik a cég körül. Ott van még a Jim Simons irányította Renaissance Technologies, valamint David Siegel vezette Two Sigma Advisors is. Így sok befektető számára vonzó lehet egy csónakban utazni ekkora nevekkel, így ez is árfolyamemelő hatással bírhat. A hedge fund guruk ugyanis bíznak a cégben, az elmúlt hónapokban látott gyenge részvénypiaci teljesítmény pedig kiváló lehetőséget biztosított számukra, hogy akár növeljék is jelenlegi részesedésüket.

Persze sokak számára jelenthetett még jó beszállót a céggel kapcsolatos múlt heti érdeklődés is, hiszen az árfolyam már 9 dollár közelében jár. Aztán ki tudja, lehet hogy ez még csak a kezdet...

A ClickSoftware napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu