Romániában terjeszkedhet az OTP

Vágólapra másolva!
Célegyenesbe érkeztek a tárgyalások arról, hogy az OTP Bank felvásárolja a portugál Millennium Bank romániai hálózatát.
Vágólapra másolva!

A felvásárlással az OTP Bank Románia a 17-ikről a 13-ik helyre lépne előre a 40 szereplős romániai bankpiacon, részesedését 1,3 százalékról 2 százalékra növelve. A Millennium Bank romániai leányvállalatának 56 fiókja és 500 alkalmazottja van, aktívumai félmilliárd euróra rúgnak. A Ziarul Financiar lap szerint "ha nem jön közbe semmi", néhány héten belül megkötik az üzletet.

Nem cáfolják

Az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Diósi László. Az OTP Bank Romania vezérigazgatója annyit mondott, hogy az OTP minden terjeszkedési lehetőséget megvizsgál az általa ígéretesnek tartott román piacon. Az OTP Bank sem kommentálta az értesülést. "Az OTP Bank folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban gondolkozik, ahol jelen van, azonban a helyi bankjának alacsony a piaci részesedése" - írták közleményükben.

Csányi Sándor a terjeszkedésről

A bank április végi éves rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató azt mondta, hogy az esetleges akvizíciós lehetőségek is tőkét igényelhetnek, ám jövőre emelkedhet az osztalékalap, ha véget érnek a bizonytalanságok. Azt is mondta, hogy Horvátországban lezárult a csoport bankvásárlási tranzakciója, emellett Romániát említette olyan piacként, ahol akvizíciókkal szeretne növekedni a bank.

Nagy előrelépés lenne

"Az a GDP növekedés, ami az elmúlt években volt, valamint az idei évre várható növekedési potenciál Romániát ebben a pillanatban az OTP-csoport egyik legígéretesebb piacává teszi. Mindenképpen keresünk (terjeszkedési lehetőséget). Több ilyen hír is felröppent az OTP terjeszkedésével kapcsolatban, mert valóban folyamatosan nézelődünk, terjeszkedni kívánunk" - mondta az OTP Bank Romania vezérigazgatója.

Régóta próbálkoznak

A Ziarul Financiar szerint az OTP-nek 900 alkalmazottja és 84 fiókja van Romániában, ahol a kétezres évek eleje óta van jelen. Az OTP folyamatosan próbálkozott részesedése növelésével, érdeklődött a BCR, a Banca Transilvania, a Banca Tiriac, Banca Carpatica, illetve RBS iránt, de ezek tárgyalások nem vezettek eredményre, mostani piaci részesedését a szerves növekedés révén érte el.