Vágólapra másolva!
Nagy emelkedéseket lehet látni az európai tőzsdéken, és Amerikában is felfelé vették az irányt nyitás után az amerikai részvényindexek. A Dow Jones új történelmi csúcsot ütött, noha az amerikai makroadatok vegyesen sikerültek. Itthon viszont lagymatag kereskedés zajlott, a Richter elgyengült délután, ami miatt a BUX is csak enyhe pluszra volt képes.
Vágólapra másolva!
  • Változatlanul jó a hangulat a nemzetközi piacokon, amit részben még a reggeli, vártnál erősebb kínai GDP-adat segített kiváltani. Ezen túl az USA-ból a vártnál erősebb gyorsjelentések érkeztek, ami szintén szerepet játszik a tőzsdei emelkedésekben.
  • Így Európában 1-2,4 százalékos pluszban mozognak az indexek, melyek közül az olasz FTSE/MIB van a legjobb formában. Amerikában 0,3-0,6 százalékos erősödéseket lehet látni, amivel az S&P 500 történelmi csúcsa körül mozog, míg a Dow Jones új történelmi csúcsot ütött.
  • A mai amerikai makroadatok nem okoztak nagy meglepetést, a termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniusban havi alapon (várt: 0,2%). Éves alapon 1,8 százalékos volt a növekedés (várt: 1,7%). Az ipari kibocsátás viszont csak 0,2 százalékkal bővült júniusban havi alapon a várt 0,3 százalék helyett. A dollár kisebb gyengüléssel reagált a statisztikákra, és 1,3537-ig kúszott fel az euróval szembeni árfolyama. Reggel óta viszont nagy erősödésen van túl a dollár, mivel még az 1,357-es szintnél kezdte a napot.
  • Ma este nyolckor teszi közzé a Fed a Bézs könyvét, melyből kiderül, hogy az amerikai jegybank miként vélekedik az államokban zajló gazdasági folyamatokról. A piac kiemelt figyelemmel követi a közzétételt, így érdemes lesz rá figyelni.
  • Az Intel már 6,4 százalékot ugrott a tegnapi remek számaira, amivel 10,5 éves csúcsra került az árfolyama. A Yahoo viszont 4,6 százalékot zuhant a gyenge gyorsjelentésére. Az Apple-IBM üzletnek köszönhetően előbbi 1 százalékkal, utóbbi 1,7 százalékkal erősödik. A Bank of America viszont a kezdeti emelkedés után visszacsúszott, és már 2,1 százalékkal esik.
  • A nemzetkzöi tőzsdéken uralkodó jó hangulat ellenére a hazai piacon mérsékelt mozgásokat lehetett látni egész nap. A BUX nem tudott lendületbe jönni, és végül 0,1 százalékos pluszban zárt, amivel a leggyengébben teljesítő index volt a régióban.
  • A BUX-ot leginkább a Richter rántotta lejjebb, mely 1,2 százalékot esett. A Mol viszont ötéves mélypontjától tovább távolodott, és 1,3 százalékot erősödött. A Magyar Telekom napközben új éves csúcsot ütött (360 forint), ám végül csak tegnapi záróértékénél zárt (357 forint). Az OTP fél százalékos emelkedés után a 4100 forintos szint fölé tért vissza.
  • A forint napközbeni erősödése után 309,2-nél mozog késő délután az euróval szemben. A dollárral szemben viszont változatlanul a 228,5-ös szintnél található.
Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A mai nap további fontosabb érdekességei, hírei: