Rákaptak a Telenorra

Telenor napi grafikon (Oslo)
Vágólapra másolva!
Növekvő árbevétel, emelkedő okostelefon-eladások és a mobilinternet töretlen növekedése jellemezte a Telenor Magyarország teljesítményét 2014 második negyedévében. Ráadásul a norvég telekomcéget csoportszinten is hasonló teljesítmény jellemezte, amit kedvezően fogadtak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Jól teljesített az értékesítés terén a Telenor Magyarország, ugyanis a 38,85 milliárd forintra rúgó április-júniusi bevétel közel 700 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi időszak értékét. A növekedésben az okostelefon-értékesítés mellett néhány egyszeri pozitív tétel is szerepet játszott.

Mindeközben azonban romlott a társaság eredményessége, ami az egyszeri tételekkel tisztított EBITDA, azaz értékcsökkenést és amortizációt is tartalmazó üzemi eredmény csökkenésének tudható be. A 14,22 milliárd forintos eredmény közel 0,55 milliárddal alacsonyabb, mint egy éve.

Csoportszinten a Telenor Magyarország nem gyakorol nagyobb hatást a norvég telekomcég teljesítményére, a magyar egység ugyanis csupán az értékesítés mintegy 3,9 százalékáért felelt a negyedévben.

Csoport szinten is hízott a Telenor

4 százalékos árbevétel növekedésről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében csoportszinten a Telenor a tavalyi év azonos időszakához képest. Ráadásul az első számú piacnak számító Norvégiában 5,7 százalékos bevétel növekedésről számolt a cég, ezzel továbbra is az értékesítés több mint negyedét adta.

A befektetők által nagy figyelemmel követett értékcsökkenést és amortizációt is tartalmazó üzemi eredmény is kedvezően alakult az április-júniusi időszakban. A tavalyi második negyedévben elért 8,86 milliárd koronával, és a várt 9,44 milliárd koronával szemben 9,62 milliárd korona lett a tényadat.

Megpattant az árfolyam

Kedvező fogadtatása volt a gyorsjelentésnek befektetői körökben, amit jól mutat az árfolyam megugrása is. Piaczáráshoz közeledve még mindig 2,7 százalékos pluszt tud felmutatni a Telenor, amely így ismét közel került a tavaly novemberben felállított történelmi csúcshoz.

Telenor napi grafikon (Oslo) Forrás: AmiBroker, Investor.hu