Óriási veszteség jöhet az Ersténél

Vágólapra másolva!
Igen komoly veszteségre számít az Erste, jelentette be tegnap este az osztrák bank. A magyar devizahiteles csomag, illetve a román egységénél várható nagy veszteségek miatt. A leírások a 2,4 milliárd eurót is elérhetik, míg a nettó veszteség így 1,4-1,6 milliárd eurós lehet csoportszinten. Nyitás után óriási mélyrepülésbe kezdett az árfolyama.
Vágólapra másolva!

12:40: Tovább szakad az árfolyam

Még mindig 15 százalék körüli mínuszban van az Erste árfolyama. Arról, hogyan áll majd az Erste árfolyama késő délután, piaci összefoglalónkból értesülhet.

9:20: Mélyrepülésben az árfolyam

Ahogyan az várható volt, óriási mélyrepüléssel indított az Erste ma a bécsi tőzsdén. 15 százalékkal szakadt be az árfolyama a figyelmeztetést követően. A hír nemcsak az Erstét küldte padlóra, a Raiffeisen 4 százalék feletti esésében van, míg az OTP is összeszedett már nyitás után egy 3 százalék feletti mínuszt (4168 forint, -3,3%).

Az Erste árfolyama (Bécs) Forrás: Investor.hu

Az OTP-re azért lehet negatív hatással az Erste bejelentése, mert a magyar bank is jelen van Romániában, valamint a devizahiteles mentőcsomag is érinti, így nem meglepő, hogy nagyobb csökkenésbe kapcsolt nyitás után.

Egyébként ma szavaz a parlament a devizahiteles törvényről. Az utóbbi napokban napvilágot látott elemzések szerint a bankszektorra igen komoly teher hárulhat, az összeg 400-1260 milliárd forint között lehet. Mivel egyelőre nagy a bizonytalanság az összeg nagyságáról, az OTP árfolyama is komolyabb nyomás alá került az utóbbi napokban.

Az OTP árfolyama Forrás: Investor.hu

8:17: Hatalmas veszteség jöhet az Ersténél

  • Nagyon rossz hírrel szolgált befektetőinek az Erste, ugyanis a bank jóval nagyobb veszteséggel számol 2014-re, mint korábban.
  • Magyarországon a készülő devizahiteles mentőcsomag, Romániában pedig a hatóságok gyorsabb rosszhitel-rendezése miatt ugranak meg a leírások. Csoportszinten a leírások 2,4 milliárd eurót is kitehetnek, míg a nettó veszteség 1,4-1,6 milliárdos lehet. Ez utóbbi igencsak elmarad a tegnapi bejelentés előtti elemzői várakozásoktól.
Forrás: Investor.hu

  • Az Erste szerint a rekordveszteség ellenére a tőkemegfelelési mutató (Tier 1 ráta) az idén elérheti a 10 százalékot, tőkeemelés nélkül is. Mivel az olyan tényezők, mint a romániai goodwill, a márkanév és egyéb immateriális javak már eleve nem szerepelnek a számításban.
  • Az Erste úgy számol, hogy jövőre újra profitot ér majd el.
  • Míg a magyar devizahiteles mentőcsomag miatti veszteségek nem érik váratlanul a befektetőket, addig a román egységnél történt leírás váratlan. A román hatóságok minél gyorsabban szeretnék kitisztíttatni a bankokkal az eszközállományukat az őszi EKB-s eszközminőség-felülvizsgálat előtt. A román egységnél összesen 1 milliárd eurós lehet a leírások nagysága.
  • Az intézkedések következtében 2015-től már javulhat a román leánybank helyzete, a rosszhitel-költségek 1-1,5 százalékra eshetnek a teljes hitelállomány arányában az idei első negyedévben látott több mint 4 százalékos értékről.
  • Az Erste árfolyama nagy valószínűség szerint komoly mínusszal reagál majd a bejelentésre.