Vágólapra másolva!
Kicsit visszapattantak az amerikai tőzsdék a szerdai kereskedésben, az előző két csökkenő napot követően. A Fed pedig októberben zárhatja el a pénzcsapot.
Vágólapra másolva!

Októberben leállhat a Fed az eszközvásárlási programmal, derült ki a tegnap este közzétett júniusi ülésről szóló jegyzőkönyvből. Ennek függvényében az utolsó hónapban majd 15 milliárd dolláros visszavágás jöhet, ehhez azonban arra van szükség, hogy a gazdaság a kijelölt pályán maradjon.

A befektetők jól fogadták a Fed bejelentéseit, a részvénypiacok erősödni tudtak a hírekre. Az S&P 500 0,5 százalékos pluszban zárt, míg a Nasdaq felülteljesítő indexként 0,8 százalékot tudott emelkedni.

Az euró-dollár árfolyamában is okozott kisebb mozgást a Fed, ám a kezdeti dollárerősödés után ismét felfelé vette az irányt a devizaárfolyam, és jelenleg 1,365 közelében ingadozik. Az arany esetében hasonló mozgást láthattunk, az árfolyam jelenleg 1 330 dollárnál található.

5,3 százalékos pluszban zárt tegnap az Alcoa a kedvező második negyedéves gyorsjelentése után, ez pedig akár optimizmussal töltheti el a befektetőket a gyorsjelentési szezonnal kapcsolatban.

Erős volt tegnap a technológiai szektor is, a Facebook 3,5 százalékot tudott erősödni, míg a Cisco 1,5 százalékot menetelt. A Groupon és a Hewlett-Packard is jó formában volt 4,8, illetőleg 0,5 százalékos pluszaikkal.

A szerdai jobb amerikai hangulat csak részben tudott átragadni az ázsiai piacokra, ugyanis a tokiói tőzsde 0,6 százalékos mínuszban zárt, ellenben a kínai tőzsdék és az ausztrál parkett kisebb pluszban időznek.

A japán tőzsdét a májusi gépipari megrendelésekben látott visszaesés hátráltathatta, míg a kínai júniusra vonatkozó export adatok bár elmaradtak a várttól, mégis kevés reakciót váltottak ki a tőzsdéken, mivel azt jelezheti, hogy Peking újabb stimulust jelent be a gazdaság segítésére.