Vágólapra másolva!
Továbbra is pesszimizmus uralja az európai részvénypiacokat, amiben még mindig komoly szerepe van a tegnap Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító repülőgépnek. 
Vágólapra másolva!
  • 1,1 százalékos mínuszával a BÉT részvényindexe teljesít a leggyengébben Európában, amiben komoly szerepet játszik a Richter árfolyamzuhanása. A jelentős orosz és ukrán kitettséggel rendelkező gyógyszercég ugyanis 3,2 százalékos esést produkál az orosz-ukrán konfliktus fokozódásával. Árfolyama ezzel a lélektanilag igen fontos szerepet betöltő 4000 forintos szint közelébe került vissza.
  • A gyógyszerpapír mellett az OTP és a Mol is gyengélkedik, előbbi 0,4, míg utóbbi 0,9 százalékos csökkenés mellett. Egyedül a Magyar Telekomban van némi erő az emelkedésre, igaz, a 72 millió forintos forgalom korántsem nevezhető túl acélosnak. Mindenesetre kedvező fejlemény, hogy 359 forinton tartózkodik az árfolyam.
  • A kisebb papírok közül elsősorban a CIG-ben (+1,9%), illetve az FHB-ban (-2,4%) mozgolódnak a befektetők. Előbbi árfolyama közel két hetes oldalazást követően úgy néz ki, hogy ma kitörhet a 205-210 forintos sávból. Mindeközben az FHB árfolyama ismét visszacsúszott 800 forint alá, ami azért sem biztató jel, mert a héten eddig még mindig sikerült e szint felett zárnia.
  • Mindeközben a forint is kisebb erősödést mutat az euróval szemben a tegnapi jelentős gyengülést követően. Az EURHUF dél környékén 310,4 közelében ingadozik.
  • Európa nyugati felében sem sokkal jobb a helyzet, mint hazánkban, a főbb indexek közül a német DAX 0,7, míg a spanyol IBEX 1 százalékos csökkenést mutat.
  • Ugyanakkor nem tisztán a pesszimizmus uralja az európai piacokat, az Ericsson (+8,1%) és az Electrolux (+4,6%) például igen jól szerepelnek kedvező gyorsjelentéseiknek köszönhetően. Persze itt is van ellenpélda, ugyanis a Volvo (-6,1%) jócskán elvétette negyedéves gyorsjelentésében az elemzői várakozást az üzemi eredmény (várt: 4,28 mrd korona; tény: 3,56 mrd korona) terén.