Nem sikerültek tökéletesre a reggeli számok

Vágólapra másolva!
Annyi gyorsjelentés jött ma reggel Európából, mint égen a csillag. Bár a többség átugrotta a piaci elvárásokból gyúrt akadályokat, voltak gyengélkedők is. Lássuk!
Vágólapra másolva!
  • Hozta a várakozásokat az AstraZeneca (London), miután a gyógyszercég 1,3 dolláros EPS-t ért el (várt: 1,09 dollár). A vállalat a 2014-es előrejelzését is felfelé módosította, ennek értelmében nem vár visszaesést az árbevétel esetében. 0,5 százalékot sikerült emelkedni az árfolyamnak.
  • Nem sikerült rosszul a Siemens (Xetra) negyedéves gyorsjelentése sem, az üzemi eredmény 1,37 milliárd eurós lett a megmaradó szegmensekben, miközben a várakozás 1,31 milliárdot tett ki. Bár a német társaság elvétette ugyan az árbevételre vonatkozó várakozásokat, az éves célkitűzéseket megerősítette a menedzsment. Szintén 0,5 százalékos plusz jött össze.
  • Erős lett a Sanofi (Párizs) második negyedéve is, a gyógyszergyártó valamennyi főbb eredménykategóriában meghaladta az elemzői várakozásokat. A menedzsment a korábbi 4-7, helyett 6-8 százalékos növekedést is elérhetőnek tart 2014-ben az egyszeri tételektől tisztított EPS növekedésére. Erre már 3,1 százalékos pluszt kapott a részvény a befektetőktől.
  • A francia EDF (Párizs) is jól teljesített, az első féléves 9,6 milliárd eurós EBITDA eredmény meghaladta a várt 9,42 milliárd eurót, köszönhetően a magasabb termelésnek. Az energiaipari cég menedzsmentje a 2014-es célokat továbbra is elérhetőnek találja. A 3 százalék nekik is járt.
  • 13,8 százalékkal nőtt a Carrefour (Párizs) üzemi nyeresége az első félévben éves alapon, miután 833 millió eurót tett ki. Ebben főleg a francia, brazil, és argentin szegmens jó teljesítménye áll, miközben a kínai részleg továbbra is nyomás alatt van a kiskereskedelmi cégnél. A piac ezúttal azonban nem volt kegyes, 1,4 százalékos mínuszban jár ma reggel az árfolyam.
  • Vegyes gyorsjelentést tett közzé ma reggel az Anheuser-Busch Inbev (Brüsszel). A sörgyártó vállalat a 4,85 milliárd dolláros tisztított EBITDA eredményével szépen megverte a 4,59 milliárdos várakozásokat, ugyanakkor az organikus növekedés csak 5 százalékos lett, szemben a várt 6,3 százalékkal. A befektetők nem úsznak azért sörmámorban, "csak" 0,9 százalékos pluszban a részvény.
  • Lényegesn alacsonyabb lett viszont az Alcatel-Lucent (Párizs) második negyedéves vesztesége (298 millió euró), mint egy évvel korábban (885 millió dollár). Ebben a vártnál jobb bruttó fedezeti hányad is segítségére lehetett, ami 32,2 százalék helyett 32,6 százalékos lett. A társaság továbbá bejelentette, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a víz alatti kábeles hálózatokkal foglalkozó üzletágat tőzsdére vigyék, az ebből befolyó összegekből pedig finanszírozzák a további terjeszkedést. Erre az eredményre ugyanakkor a 3,5 százalékos mínusz nem volt megúszható.
  • Vártnál nagyobb lett a francia BNP Paribas (Párizs) második negyedéves nettó vesztesége, 4,27 milliárd euró helyett 4,32 milliárd. Ebben nagy szerepe van persze a közel 9 milliárd dolláros amerikai büntetésnek is, amiből 5,75 milliárd eurót ebben a negyedévben számolt el a bankcsoport. Vélhetően a befektetők sem annyira csalódottak, már csak azért sem, mert az árfolyam 0,7 százalékos pluszban jár nyitás után.