Vágólapra másolva!
Nap végére némiképp mérséklődtek a mínuszok az európai tőzsdéken, ugyanakkor a Portugáliából érkező nyugtalanító hírek mellett nem tudtak szó nélkül elmenni a befektetők. A nyugat-európai bankszektor gyenge teljesítménye ellenére az OTP minimális emelkedéssel zárta a kereskedést.
Vágólapra másolva!
  • Rendkívül gyengén teljesített a bankszektor, főként a portugál bankpapírok. Ennek oka, hogy az Espirito Santo több kötvényese számra sem fizette ki az esedékes részleteket. A bankcsoport árfolyama 17 százalékot esett, majd a Moody's is negatív figyelőlistára tette a portugál bankokat.
  • Tulajdonképpen ennek tudható be az európai piacok gyenge szereplése is. A spanyol IBEX és az olasz FTSEMIB például 1,7-1,5 százalékos mínuszt szedett össze, igaz napközben ennél nagyobb csökkenésben is járt már.
  • A nemzetközi piaci hangulattól javarészt a hazai papírok sem tudták függetleníteni magukat. Némi meglepetésnek számít az OTP 0,1 százalékos emelkedése, a bankpapír lejtmenete ugyanis óriási fordulatot vett 3 óra környékén, amikor is meredek emelkedésbe kapcsolt az árfolyama.
  • Ezzel szemben az FHB közel 9 százalékot esett, árfolyama öt egymást követő csökkenő nap után 705 forinton tért nyugovóra.
  • Legrosszabbul a nagyok közül a Richter teljesített, miután tegnap lefordult az árfolyama a 4400 forintos szintről, ma közel 2 százalékos mínuszt produkált. Ezalatt a Magyar Telekom 0,3, míg a Mol 0,7 százalékot csökkent.
  • A portugál hírekre az amerikai indexek is csökkenést mutatnak, kezdeti mínuszok azonban olvadni kezdtek, jelenleg 0,6 százalékos mínuszban tartózkodik a Dow, a Nasdaq és az S&P500 is.
  • Remek formában van ma az arany, az unciánkénti ár egészen 1 345 dollárig emelkedett. Ennek főleg az lehet a hátterében, hogy a befektetők a kockázatosabb eszközökből menekülve az aranyat választják biztos pontnak a mai kereskedésben.
  • Jól jelzi ezt az is, hogy a dollár erősödni tudott az euróval szemben, a jegyzések jelenleg 1,361 közelében járnak. Az amerikai kötvényeket szintén veszik a befektetők, 2,51 százaléknál jár a 10 éves kötvényhozam.
  • Nem sikerült jól a Family Dollar Stores gyorsjelentése, miután a kiskereskedelmi cég csak 71 centes egy részvényre jutó nyereséget (EPS) ért el a várt 85 cent helyett. A teljes pénzügyi évre vonatkozó tisztított EPS-t csak 3,07-3,17 dollár közé várja a társaság, ami szint kis csalódás lehet a várt 3,14 dollárhoz képest.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu