Nem fizették ki a kapuvári húsgyár árát

Vágólapra másolva!
Felbonthatják a szerződést. Az üzem két éve áll.
Vágólapra másolva!

A szerdai, meghosszabbított határidőig sem érkezett meg a kapuvári húsgyár remélt vevőitől az üzem vételára, írja a Kisalföld. Az adásvételről májusban írt alá szerződést a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) és két arab üzletember, akik állítólag 650 millió forintot ígértek a két éve álló üzemért.

40 milliós előleg

A lap úgy tudja, 40 milliós előleget is adtak, de egyes húsipari szakemberek szerint még ezt sem pénzben fizették. A teljes vételár kifizetésére 45 napot kaptak a befektetők, majd ezt a határidőt meghosszabbították, és az elmaradt befizetést - késedelmi kamattal együtt - nyolc napon belül kellett volna utalniuk. A vételár azonban nem érkezett meg a felszámoló által megjelölt számlára.

Felbonthatják a szerződést

Nyolc nap után a felszámolók jogkövetkezmény nélkül felbonthatják a szerződést, az előleg pedig elveszik a vevők számára, mondta Kovács Csaba, az NRN ügyvezetője. Ezután a kapuvári üzemet újra meghirdetik.

Két éve áll a gyár

A Kapuvári Hús Zrt. és Bacon Kft. termelése 2012 őszén viharos gyorsasággal leállt. A gyorsaságot azóta sem tudja senki megmagyarázni, de egyesek szerint a hitelezés leállítása is szerepet játszott ebben. A lap szerint azonban a pápai gyár is százmilliós tartozást görget és görgetett maga előtt, ám ma is üzemel, nem mellesleg több mint 11 milliárdos állami pénzinjekcióval megtámogatva. A kapuvári gyár leállását követően azonnal nemzetstratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították, és ezt a minősítést alkalmazták a felszámolási eljárásban is. Hiába azonban a kiemelt státus, a gyár sok dolgozója máig vár az elmaradt pénzére.

Külföldi piacok

Az arab befektetői kör a külföldi piacokat célozta volna meg, és bacon-előállítást, új marhavágó sort, munkásszállót és távol-keleti exportot ígértek.