Nagyot szólt a Herbalife

Vágólapra másolva!
Elmaradt a nagy dirrel-durral beharangozott Herbalife-rombadöntés, ugyanis a részvényárfolyam 25 százalékos ugrást mutatott be tegnap, elhomályosítva az előző napi 10 százalékos zuhanást. Bill Ackman milliárdos tőzsdecápa ugyanis semmi megdönthetetlen bizonyítékot nem mondott el a cégről.
Vágólapra másolva!

Csúnyán elhasalt a tőzsdecápa

Nagyot égett tegnap Bill Ackman milliárdos aktivista befektető, ugyanis a Herbalife cég részvényárfolyama 25 százalékot ugrott kedden (a valaha volt legnagyobb napi árfolyam emelkedés a részvényben). Pedig Ackman még hétfőn azt nyiltakozta, hogy megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra vonatkozólag, hogy a cég egy csalás. (Amire hétfőn 11 százalékot zuhnat az árfolyam.)

Viszont Ackman semmi újat nem mondott három és fél órás prezentációja alatt, ami elbizonytalanította volna a befektetőket, vagy ami bármiben is újat adott volna a több mint másfél éve szajkózott mondandójához. Ackman már 2012 decembere óta ismételgeti, hogy a Herbalife (ami MLM-es rendszerben értékesít táplálék-kiegészítőket) egy piramisjáték és átverésre építi startégiáját.

A mostani prezentációján azt is elárulta, hogy 50 millió dollárt költött arra, hogy kivizsgálja a cég működését.

A prezentáció kezdetén még "csak" 5-7 százalékos pluszban tartózkodott a Herbalife árfolyama, ami azért is robbanhatott be, mert hétfőn sokan kezdhették shortolni a részvényt (az árfolyamesére spekulálni), de ahogy emelkedett az árfolyam, úgy kellett ezeket a pozíciókat zárni, ami pedig további részvényvásárlásokat generált.

Forrás: Investor.hu

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Mások örülhetnek

Ackman viszont még továbbra is elkötelezett a short mellett, amivel újra igencsak nagy mínuszba csúszott. Ahogy a prezentáción elmondta, ő egy nagyon kitartó ember, és ha valamiben hiszen, akkor kész elmenni a végsőkig.

A Herbalife pénzügyi vezetője tegnap úgy nyilatkozott, hogy akár jogi lépéseket is tesznak Ackman ellen,azonban ez egyelőre csak egy opció. A Columbia Egyetem professzora, John Coffee szerint viszont Ackman akciói nem törvényellenesek, és a piacbefolyásolás vádja sem valószínű, hogy helytálló lenne.

Azért vannak olyan nagyágyúk a Herbalife oldalán, akik biztosan örültek Ackman kudarcának. Az egyik ilyen Carl Icahn az aktivista befektetők keresztapja, aki a Herbalife legangyobb részvényese és a keddi 25 százalékos árfolyamugrás nagyjából 234 millió dolláros értéknövekedést jelentett pozíciójában. De örülhetett Soros György is, ugyanis a Soros Fund is 5 százalékos Herbalife részesedéssel rendelkezik.

A Herbalife árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.