Pofont kapott a svéd korona

Vágólapra másolva!
Nagy mélyrepülésbe kezdett a svéd korona árfolyama, miután a Svéd Nemzeti Bank a vártnál nagyobb mértékben vágott az alapkamaton. A korona ezzel ma a világon az egyik leggyengébben teljesítő fizetőeszköz az euróval szemben.
Vágólapra másolva!
  • Nagyot gyengült ma a svéd korona az euróval szemben, miután a Svéd Nemzeti Bank (Riksbank) a vártnál nagyobb mértékben vágott az alapkamaton. Emiatt pedig a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája ma a korona az euróval szemben.
  • A lépéssel az irányadó ráta 0,25 százalékra csökkent Svédországban a korábbi 0,75 százalékról. Ez pedig elindította a lejtőn a koronát, ugyanis az elemzői konszenzus 25 bázispontos enyhítést várt, ami végül 50 bázispontos vágás lett.
  • Így az EURSEK árfolyam 2011 szeptembere óta nem látott mélységeik esett (9,34). A jegybank egyébként az infláció beindítása miatt vágott nagyobbat, ugyanis az első negyedévben deflációt lehetett látni (-0,35%), és ez még a második negyedévben is fennmaradhat. Ez pedig veszélyezteti a gazdasági növekedést is.
  • A jegybank egyébként a harmadik negyedévre 9,4 körüli EURSEK árfolyamot prognosztizál, a korábbi 9,25-9,30-as sáv helyett.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Mi az a defláció?

A defláció az infláció ellentéte, tehát az általános árszínvonal csökkenése egy bizonyos időtávon. A defláció káros hatása abban rejlik, hogy a lakosság inkább elhalasztja vásárlásait, mivel az árak további csökkenésére számít. Ez a fogyasztás visszaesésében ölt testet, ami komoly kockázatot jelent a gazdaságra.