Vágólapra másolva!
Pocsékul szerepeltek ma a főbb magyar részvények, melyek a Magyar Telekom kivételével nagy mínuszban ragadtak zárásra. Emiatt a BUX-on is nagyot ütöttek a befektetők. Európában nincs egyértelmű irány, míg Amerikában kis pluszok láthatóak az esti fontos események előtt. 
Vágólapra másolva!
  • Nagy pofont kapott ma a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékot veszített értékéből, amivel messze alulteljesítette régiós társait.
  • A BUX-ot a blue-chipek mélyrepülése húzta lejjebb, melyek azonban zárásra kissé mérsékelni tudták napközbeni nagyobb veszteségeiket. A Mol végül 3,5 százalékos mínuszban zárt, miután egy fontos támasz esett el a grafikonján.
  • Az olajpapír piacán uralkodó rossz hangulat pedig átterjedt a többi blue-chip piacára is, így az OTP 1,7 százalékot, a Richter 1 százalékot zuhant. Egyedül a Magyar Telekom tartotta magát, mely stagnált. Az OTP esését a 4120 forintos támasz tudta megfogni.
  • Az európai börzék legtöbbjén minimális emelkedés látható, a londoni FTSE viszont 0,3 százalékos mínuszban mozog zárás előtt, elsősorban a pénzügyi cégek gyengébb teljesítménye miatt.
  • Az amerikai tőzsdéken 0,2-0,5 százalékos pluszban mozognak a részvényindexek, melyek így kissé korrigálják tegnapi eséseiket. A befektetők így kissé jókedvűen várhatják a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvének esti közzétételét. Nagy mozgások viszont nincsenek a tőzsdéken a kivárás miatt.
  • A nyersanyagpiacon nagy megugrást mutat be az arany, mely 0,8 százalékos pluszt szedett össze. Ezzel már 1326 dollárnál mozog a nemesfém, amit sok szakértő a Fed esti jegyzőkönyve előtti menedékkeresésnek tulajdonít.
  • Sztrájkba léptek a General Motors (NYSE) alkalmazottjai Dél-Koreában. A munkások azután kezdtek sztrájkba, hogy nem tudtak megegyezni a béremelésekről a gyártóval. Az alkalmazottak ezen túl a gyártás növelését is el szeretnék érni. Múlt héten Dél-Afrikában szüntették be a munkát a GM dolgozói, így a mostani eset emiatt sem jön jókor az amerikai vállalatnak. A GM 0,4 százalékot erősödött a hírre.
  • Hatalmas megrendelést ütött nyélbe a Boeing (NYSE). A gépgyártótól az Emirates légitársaság rendel 150 darab 777-es repülőt 56 milliárd dollár értékben. Az arab vállalat további 50 gép leszállítására szóló opciót is vásárolt. Ez újabb "fricska” lehet a Boeing riválisának az Airbusnak (Párizs), mivel az Emirates nemrégiben törölt egy hozzájuk leadott 16 milliárd dolláros megrendelését, mondván, hogy nincs megelégedve az Airbus gépeinek teljesítményével. A Boeing ennek ellenére fél százalékos mínuszban mozog.
  • Az America Móvil (NYSE, Mexikó) egyes eszközeinek eladása mellett döntött Carlos Slim, hogy így csökkentse 50 százalék alá a cég mexikói piaci részesedését. Slim az új mexikói törvények miatt volt kénytelen így dönteni, melyek a telekomszektorban lévő verseny serkentését, és a monopolhelyzet megszüntetését célozzák.
  • A Citigroup minimális, 0,2 százalékos pluszban mozog a lehetséges gigabírságának híre után. Az Alcoa viszont 4,2 százalékot ugrott a tegnap esti remek eredményeire. Az Air France-KLM szintén jól teljesít, 1,8 százalékot emelkedett, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a légitársaság bekebelezné a Wizz Airt.
  • Az elmúlt napok remek luxusautó-piaci statisztikák után a Volkswagen és a BMW 0,3 százalékkal esik, a Daimler pedig stagnál.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Mai nap fontosabb eseményei és egyéb érdekességei: