Vágólapra másolva!
Kis eséssel kezdődött a kereskedés az amerikai tőzsdéken, annak ellenére, hogy a vártnál erősebb makroadat látott napvilágot a tengerentúlon. A hazai piacon nincs javulás, mivel a blue-chipek továbbra is gyengélkednek, így a BUX is mínuszban mozog. 
Vágólapra másolva!

USA: Erős makroadat érkezett

  • Az amerikai tőzsdéken kisebb, 0,1-0,5 százalékos gyengüléssel kezdődött a kereskedés. Az S&P 500 és a Dow Jones ezzel minimális mértékben eltávolodhat történelmi csúcsa közeléből.
  • Júniusban 0,7 százalékkal bővült a tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban havi alapon (várt: 0,5%). A szállítóeszközök nélkül számított adat 0,8 százalékos növekedést mutatott, ami szintén felülmúlta az elemzői várakozásokat.
  • A vártnál magasabb részvényenkénti profitot ért el az AbbVie (NYSE) a második negyedévben (tény: 82 cent, várt: 76 cent). Ráadásul a 4,93 milliárd dolláros árbevétel is felülmúlta a prognózisokat (várt: 4,7 milliárd dollár). A cég szerint továbbra is elérhető az idei 3,06-3,16 dolláros részvényenkénti profit. Az elemzők 3,14 dollárra számítanak ebben az esetben. A részvény 0,8 százalékot erősödik nyitáskor.
  • A Xerox (NYSE) nettó profitja 266 millió dollárra esett vissza a második negyedévben, ami részvényenként 22 centes nyereségnek felelt meg. Ennek oka, hogy az árbevétel nagy részét adó dokumentum-technológiai üzletágban tovább csökkentek a bevételek. Így a cég teljes árbevétele 5,29 milliárd dollárra esett vissza (várt: 5,31 milliárd dollár). A részvény 1,6 százalékkal esik nyitás után.
  • Hiába ért el profit- és árbevétel soron a vártnál jobb eredményeket a második negyedévben a Pandora (NYSE), a részvények 10,3 százalékos zuhanással nyitottak. A cég 4 centes részvényenkénti profitot (várt: 3 cent) és 218,9 millió dolláros árbevételt ért el (várt: 218,7 millió dollár). A részvény mélyrepülésének egyik oka, hogy az internetes rádió aktív hallgatóinak a száma 7,5 százalékkal, 76,4 millióra emelkedett, ami kissé elmaradt a várakozásoktól (76,6-77 millió).
  • A tegnap piaczárás után jelentő cégek közül az Amazon (Nasdaq) 11,5 százalékos, a Visa (NYSE) 4,3 százalékos, a Starbucks 2,6 százalékos mínuszban nyitott.

MAGYARORSZÁG ÉS A RÉGIÓ: Nem jut dűlőre a Mol és a horvát kormány

  • Egymásra mutogat a Mol és a horvát kormány, így nem tudtak érdemben előrehaladni a tárgyalások során. A Mol közölte, hogy megválaszolatlanul maradtak azok a kérdések, amiért Zágrábba utaztak, írja az MTI. A hírekre egy százalékos mínuszba váltott a Mol árfolyama (11 675 forint), mivel továbbra is bizonytalanság övezi az INA-ügyet.
  • A hazai piacon nincs nagy aktivitás, a BUX 0,5 százalékos mínuszban áll, a régióban még a lengyel WIG20 index is csökken (-0,2%), viszont az osztrák (+0,3%) és a cseh (1,5%) tőzsde emelkedni tud.
  • A hazai főbb papírok közül a Magyar Telekom éves csúcsa közelében mozog (369 forint), míg az OTP kisebb csökkenéssel 4160 forinton áll. A Richter pedig tovább folytatja rossz sorozatát, árfolyama már a 3900 forintos szint közelébe, új kéthavi mélypontra süllyedt. Meglehetősen alacsony a forgalom ma is a BÉT-en, kora délután alig haladja meg a 2 milliárd forintot.
  • A forint halvány gyengülést mutat az euróval szemben, jelenleg 308,1 közelében jár az árfolyama. A dollár/forint kereszt 229 környékén, míg a CHFHUF 253,5 körül ingadozik.
  • Váratlanul 50 bázisponttal, 8 százalékra emelte az orosz jegybank az egyhetes irányadó rátáját, pedig a megkérdezett elemzők szerint senki sem számított növelésre. Nem enyhül az ukrán-orosz konfliktus sem, így pedig a MICEX index tovább esik ma is (-2,2%).
  • Két és fél százalékkal emelkedik az Erste árfolyama (19,8 euró), de délelőtt megérintette már a 20 eurós szintet is. Ahhoz, hogy tovább folytatódjon az emelkedés a lélektanilag fontos 20 eurós szintet tartósan át kell törnie a részvénynek. Egyébként jövő hét csütörtökön teszi közzé második negyedéves számait az osztrák bank.
Forrás: Investor.hu