Mikor fontos igazán az árazás?

Vágólapra másolva!
Az AllianceBernstein amerikai vagyonkezelő érdekes kapcsolatot fedezett fel a papírok árazása és a várható hozamok között. Számításuk szerint még most is érdemes középtávra amerikai részvényekbe fektetni.
Vágólapra másolva!
  • Több emelző is egy esetleges részvénypiaci összeomlással riogat, leggtöbbjük ezt arra alapozza, hogy a piac „túl drága”. Az egyik legelterjedtebb módja a piac „drágaságának” mérésére az előretekintő P/E mutató. Ezzel a mutatóval azt láthatjuk, hogy egy egységnyi jövőbeli profitért hány egységet kell fizetnünk ma.
  • Az amerikai AllianceBernstein legutóbb nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint szoros összefüggés van az indexek, azon belül is az S&P 500 részvénypiaci index és azok árazása között. A cég is elsősorban az előremutató P/E rátával vizsgálja az indexek ározottságát.
  • A vizsgálat eredménye azt mutatta ki, hogy míg rövidtávon ez a kapcsolat alig, vagy ki sem mutatható, addig a hosszútávú hozamok számításához kitűnő kiindulópont lehet az előretekintő P/E.
Forrás: FactSet, Haver Analytics, Standard & Poor's and Alliance Bernstein, Investor.hu
  • A baloldali ábrán az S&P 500 index éves hozamai, illetve év eleji előretekintő P/E rátája van ábrázolva 1975-től 2014-ig. A Jobboldali ábra ugyan ezt a két mutatót vizsgálja, ám itt 5 éves, 1979-től 2014-ig terjedő periódusokra lett osztva az időtáv. A szürke sáv a jelenlegi árazás mutatja.
  • A jobboldali ábrán nincs egyértelmű kapcsolat. Egy-egy árazási szinthez a teljesítmény széles skálája kapcsolódhat. 5 éves idősíkon jól látszódik az évesített hozam, illetve az árazások közötti fordított kapcsolat. Ha egymás mellé rakjuk a két grafikont láthatjuk, hogy az árazásoknak inkább hosszútávon van látható hatása az index teljesítményére.
  • A jelenlegi árazások mellett még -5 és +20 százalék közötti hozamra lehet számítani. Bár a lehetséges hozamok szórása még itt is tág, azonban láthatjuk, hogy 18, vagy a feletti előretekintő P/E mutató mellett már gyakorlatilag le is mondhatnánk a középtávú hozamokról. Következésképpen nem szabad feltétlenül elhinnünk azt, hogy pusztán a túlárazottság miatt esni fognak a részvényindexek rövidtávon.

Mi az a P/E ráta?

Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.