Mi van, ha nem ég le a ház?

Interjú Kósa Erikával, Brokernet Consequit, Kósa Erika
Kósa Erika szerint a biztosításokkal kapcsolatban mindenki "utólag okos". A Consequitnél ezen az attitűdön szeretnének változtatni.
Vágólapra másolva!
Amikor Kósa Erika a Brokernet szétválása után új cég építésébe kezdett, úgy gondolta, hogy a pénzügyi piacon szokásostól eltérő cégkultúra és attitűd lehet a siker kulcsa. Így jött létre a Consequit.
Vágólapra másolva!

Vállalkozóportrénk előző részében a Brokernetből kivált Consequit első évét kísérhettük végig, és számba vettük, milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak a cégnek, amely a mai piaci körülmények között próbálja megvetni a lábát a biztosítási brókeri piacon.

„Ez a szakma emberek életéről szól” – mondja Kósa Erika, aki szerint teljesen téves az a sztereotípia, amely a biztosítási ügynököket űrlapokkal, kockázatelemző szoftverekkel és Excel-táblákkal felszerelkezett droidoknak ábrázolja. Szerinte a konzulensek munkája távolról sem abból áll, hogy egy kockás füzetben megnézzék, melyik sor alján szerepel nagyobb összeg.

EQ

Erre a száraz számoktól mindinkább eltávolodó szemléletmódra utal a Consequit nevének közepén élénk színnel kiemelt E és Q betű. A pénzügyi piacon ugyanis bizalomépítés – és az ehhez elengedhetetlenül szükséges érzelmi intelligencia – nélkül ma már nem lehet sikereket elérni.

Kósa Erika szerint a biztosításokkal kapcsolatban mindenki "utólag okos". A Consequitnél ezen az attitűdön szeretnének változtatni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

„Évtizedes, biztosítási területen szerzett tapasztalattal azt látom, hogy a magyarok többsége fordítva van bekötve” – véli a Kósa Erika.

Tegnap jobban örülök

Szerinte ez a fordított gondolkodásmód érhető tetten akkor, amikor egy családtag elhalálozása után az örökösök utólag kezdik keresni a papa biztosítását, de abban az általánosan elterjedt felfogásban is, hogy: „És mi van, ha nem ég le a ház? Akkor potyára fizettem?”

„Ha tudtam volna, hogy ma ilyen vacak kedvem lesz, akkor tegnap jobban örülök. Az emberek mindig utólag okosak, minket pedig az hajt, hogy ezt a mélyen beágyazódott gondolkodásmódot egy kicsit átformáljuk” – mondja az üzletasszony.

Alakuló piac

A hazai pénzügyi kultúrát ismerve attól egyelőre nem kell félniük, hogy kifogynak a munkából. A piac egyrészt távolról sem telített, másrészt pedig körülbelül hétéves periódusonként teljesen átalakul, megújul.

Azok, akik 7–10 éve az első lakásukhoz vettek fel hiteleket, mára továbbléptek, és másfajta befektetésekre, hitelekre és pénzügyi konstrukciókra van szükségük. Akik pedig néhány évvel ezelőtt még nem voltak aktív keresők, ma új belépőként jelennek meg a piacon.

Forgalommal szemben

„A probléma az, hogy nagyon nagy információs zajban mi pont az ellenkezőjét mondjuk annak, mint a többiek” – véli Kósa Erika. Szerinte a média és a reklámok mind arról szólnak, hogy vásárolj, fogyassz és élj a mának – ezzel szemben ők azt az üzenetet próbálják közvetíteni, hogy tegyünk félre, ne költsük el minden pénzünket, mert időben kell gondoskodni a jövőről, mindenkinek szüksége lesz tartalékokra.

Államilag támogatott öngondoskodás

A Consequitnél azt várják, hogy slágertermék lesz abból az új konstrukcióból, aminek keretében az állam a befizetett összeg húsz százalékáig – maximum 130 ezer forintig – támogat bizonyos nyugdíj-előtakarékossági befektetéseket.

Miközben egyre általánosabb az egyetértés abban, hogy az állami nyugdíjrendszerre már középtávon sem lehet számítani, a piacon realizálható kamatok pedig soha nem látott mélységekben járnak, egy ilyen, támogatott konstrukció vonzó alternatívát jelenthet azoknak, akik felelősen gondolkodnak a nyugdíjas éveikről.

„Egy olyan, látens igényt szolgálunk ki, aminek sokkal kisebb a vonzereje, mint az azonnali – és azonnal kielégített – szükségleteknek. Ha valaki a nyugdíj-megtakarítást egy görög last minute úttal méri össze, akkor nem kérdéses, hogy melyikre költ az ember szívesebben. Mi mégis azt mondjuk, hogy hosszú távon megéri felelősen gondolkozni” – érvel Kósa Erika.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen nehezített terepen is sikeresek legyenek, elengedhetetlenül szükséges a személyes tanácsadás meggyőző ereje, valamint az, hogy a tanácsadás során a konzulens megfelelően felkészült legyen.

Fókuszban a képzés

„Bár a csapat magja a Brokernettől érkezett, ma már azt mondhatjuk, hogy a Consequitnél jórészt új emberek dolgoznak” – mondja az Kósa Erika, kiemelve, hogy a cég hatalmas hangsúlyt fektet a munkatársai képzésére és felkészítésére.

Míg korábban a biztosítási közvetítő szakma rendkívül vonzó volt, addig ma már jóval nehezebb érvényesülni ezen a területen, ennek megfelelően a pálya vonzereje is csökkent. Ezzel együtt sikereket viszonylag gyorsan lehet elérni, még akkor is, ha a szakmát alaposan megtanulni jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Továbbadni a szellemiséget

Miközben a munkatársak fejlődnek és cserélődnek, egy dolog stabilnak és biztosnak tűnik, ez pedig az alapító elnök személye. Azonban családi vállalkozásról lévén szó (Kósa Erika férje, Körtvélyesi Zoltán a Consequit Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint a Consequit Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója), óhatatlanul felmerül az utódlás kérdése is. „Tudatosan készültem a nagymamaszerepre, mégis úgy alakult, hogy bár féléves az unokám, a napjaim nagy részét továbbra is a munka tölti ki” – mondja ezzel kapcsolatban az üzletasszony.

Ugyan még évtizedekig dolgozni szeretne, a vállalat napi, operatív irányítását egyre inkább munkatársainak szeretné átadni. „Nagyon erős a menedzsmentünk, és nagyon jó szakembereink vannak – fontosnak tartom, hogy a következő generációnak egy olyan szellemiséget tudjunk továbbadni, ami alapján tisztességesen lehet vállalatot építeni Magyarországon.”

Az egyszemélyi tulajdonos egyébként azt sem tartja kizártnak, hogy hosszú távon a tulajdonosi kör megváltozzon vagy kibővüljön, de, mint fogalmazott, ez egyelőre „még biztosan odébb van”.


Cikkünk első része itt olvasható.