Megtépték az Intelt

Vágólapra másolva!
Remek eredményeket ért el a második negyedévben a számítógépes chipjeiről ismert Intel. A cég a PC-piac magára találásából profitál, melynek a befektetők is örülnek, akik tíz és féléves csúcsra repítették az Intel részvényeit.
Vágólapra másolva!

A PC-piac kilábalásáról és a javulás folytatódásáról árulkodik az Intel tegnapi esti gyorsjelentése. A többek között személyi számítógépekbe chipeket, microprocesszorokat gyártó Intel ugyanis a vártnál magasabb árbevételről és profitról számolt be az eredményei közzétételekor, ami egy újabb jele lehet annak, hogy vége a PC-piac több éve tartó hanyatlásának.

Az Intel az előzetesen vártnál nagyobb mértékben tudta növelni árbevételét és egy részvényre jutó profitját a második negyedévben. A cég 13,83 milliárd dolláros árbevétele 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az egy részvényre jutó profit pedig 41 százalékkal tudott növekedni éves alapon.

Forrás: Intel, Investor.hu

A vállalat közlése szerint rekordmennyiségű microprocesszort tudott leszállítani a negyedév során, ami nagy szerepet játszott az árbevétel és a profit megugrásában. Ráadásul a bruttó profit margin is közel négy éves csúcsra tudott emelkedni, ami azt mutatja, hogy az árbevétel egyre nagyobb hányada marad a cégnél.

Forrás: Intel, Investor.hu

Az Intel további jó hírekkel is szolgált, mivel a cég az árbevételének vártnál magasabb ütemű növekedésére számít az aktuális negyedévben. A chipgyártó szerint 13,9-14,9 milliárd dollár között alakulhat az árbevétele, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, mivel a szakértők csak 14,1 milliárd dollárra számítanak ezen a soron. Ezen túl a bruttó profit margin is tovább emelkedhet harmadik negyedévben a menedzsment szerint, mely így 66 százalékot tehet majd ki. Ez négyéves csúcsnak felelhetne majd meg.

Forrás: Investor.hu

Az Intel ráadásul 20 milliárd dollárral megemelte saját részvény visszavásárlási programját, tehát ennyivel több pénzt juttat vissza a részvényeseinek. Ebből négy milliárd dollárnyi visszavásárlást már ebben a negyedévben végrehajt a cég.

Ezek a lépések arra utalnak, hogy a PC-piaci trendek folytatódó javulását várja a vállalat. Ezt elsősorban a vállalatok felől érkező keresletnövekedés fűtheti, mivel számos társaság kezdte el lecserélni elöregedő gépparkját, mivel számukra továbbra is kulcsfontosságú munkaeszköz a személyi számítógép. Az Intel vezérigazgatója szerint nagyjából 600 millió olyan komputer van a világon, melyek négy évnél öregebbek, és egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy a vállalatok elkezdték lecserélni ezeket az eszközöket.

Ezzel párhuzamosan a táblagépek eladásainak növekedési üteme kezd enyhülni, mivel a vállalatok mostanra jutottak arra az álláspontra, hogy inkább előnyben részesítik a személyi számítógépek használatát - mutat rá a TECHnalysis Research iparági elemzője. Hasonlóan vélekedik az S&P Capital IQ elemzője is, aki szerint a PC-piac számára a legrosszabb időknek már vége, és elkezdődött a stabilizálódás az iparágban.

Megtépték a papírt

A befektetők érthető módon megörültek a vártnál magasabb eredményeknek, és a visszavásárlási program kiterjesztésének, így az Intel részvényei 4,5 százalékot drágultak piaczárás után. Az árfolyam ezzel új 10,5 éves csúcsot ütött, mivel legutóbb 2004 januárjában járt hasonló magasságokban a papír.

Intel napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Miért szenvedett eddig az Intel?

Az Intelnek a táblagépek és személyi számítógépek előretörése okozott gondokat az utóbbi negyedévekben, mivel ezeknek az eszközöknek csak nagyon kevés hányadában futnak a cég chipjei. A PC-k iránti kereslet fokozatosan csökkent az elmúlt években, ami miatt az Intel árbevétele és profitja is egyre csak zsugorodott.

Forrás: IDC, Investor.hu