Megosztja a szakértőket a kisded

szárazság
Vágólapra másolva!
Egyelőre igencsak megosztja a szakértőket a világ egyik meghatározó időjárási jelenségének, az El Ninónak az érkezése. A kockázatok még mindenesetre igen magasak, így több mezőgazdasági termény árfolyama is komoly erősödés előtt állhat, ha lecsap az időjárási jelenség.
Vágólapra másolva!

Időről időre igen komoly fejtörést okoz a világ számos országában az El Ninóként, azaz a kisdedként is elhíresült időjárási jelenség, amely Ázsiában főként szárazságot, míg Dél-Amerikában elsősorban komoly esőzéseket eredményez. Ezzel pedig komoly hatást gyakorol a fontosabb mezőgazdasági termények termésére is.

A Goldman Sachs korábban össze is gyűjtötte, hogy mely terményeket érinti elsősorban az időjárási jelenség. Ezek szerint az El Ninónak leginkább kitett termények közé a kakaó, a kávé, a pálmaolaj és a cukor tartozik.

Mi az az El Nino?

Az El Nino egy 2-7 évente visszatérő jelenség, a Csendes-óceán trópusi vizeinek periodikus melegedését jelenti, amit a légnyomás és a szélviszonyok megváltozása kísér, és hatalmas távolságokra kiterjed időjárás-módosító hatása.

A jelenséget elsőként Peru és Ecuador partjainál figyelték meg, azóta azonban több földrészen is felismerték a hatását: szélsőséges szárazság, erdőtüzek, más helyen heves viharok, esőzések és árvizek, szokatlan erősségű hóviharok, gyakori tornádók és hurrikánok jellemzik azokat a hónapokat, amikor El Ninóról beszélhetünk. Az El Nino kifejezés spanyolul kisdedet jelent, ami az újszülött Jézusra utal, mivel a jelenség karácsony táján a legintenzívebb a perui partoknál.

Megosztja a szakértőket a kisded

Némiképp megnyugtató hír lehet a farmerek számára, hogy az ausztrál meteorológiai hivatal ma reggeli közleménye szerint csökkent annak az esélye, hogy idén lecsapjon az El Nino. A korábban megfogalmazott 70 százalékos valószínűséggel szemben már csak 50 százalék esélyét látják a kisded érkezésének.

Persze mindjárt nem kell megkönnyebbülni, hiszen a világ másik felén még nem ilyen optimisták. Az amerikai klímakutató központ tegnap arról számolt be, hogy az északi féltekén nyáron 70 százalék, míg ősszel és télen 80 százalék az esélye az El Nino érkezésének.

  • Ausztrália elsősorban a búzatermése miatt izgulhat. A helyi jegybank éppen tegnap hívta fel rá a figyelmet, hogy a legnagyobb kockázati faktor az El Nino a világ negyedik számú búzaexportőre számára.
  • Mindeközben a cukor sincs biztonságban, a UBS nemrégiben megjelent elemzése szerint a világ jövő évi cukorhiánya is a kisdedtől függ.
  • Elemzők szerint komoly veszély fenyegeti a pálmaolajat is, amely esetében Indonézia és Malajzia felel a kínálati oldal 86 százalékáért.
  • A kakaó árfolyamát szintén Indonézia hajthatja fel, miután az ázsiai ország számít a világ harmadik legnagyobb termelőjének.
  • A cukor szempontjából a két legnagyobb termelő ország, Brazília és India egyaránt veszélyeztetett.

Mindeközben az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a korábbihoz képest kedvezőbb ausztrál előrejelzés ellenére ne hagyjuk figyelmen kívül, még így is jelentős kockázatot rejteget az El Nino érkezése.

Az érintett mezőgazdasági termények közül az elmúlt negyedévben elsősorban a kakóbab árfolyamára gyakorolt komolyabb árfolyamhatást az időjárási jelenség körüli mizéria. Árfolyama közel 8 százalékot emelkedett három hónap leforgása alatt, míg a cukor, a pálmaolaj, és a kávé egyaránt árfolyam csökkenésen ment keresztül.

Az El Nino által leginkább érintett termények árfolyama Forrás: Investor.hu

Korábbi elemzéseink az El Ninóról: