Megint nem szeretik Oroszországot

Vágólapra másolva!
A JP Morgan egy hónap leforgása alatt kétszer változtatott az orosz részvényekre vonatkozó ajánlásán, most éppen vételről eladásra javasolva azokat.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan elemzői alig egy hónapja húzták fel vételre az orosz részvényeket, most viszont már eladást javasolnak. A háttérben az újból kiéleződő ukrán-orosz feszültségek állnak.

A befektetők hangulatát elsősorban a geopolitikai események határozzák meg. A múlt héten bejelentett amerikai szankciók és a csütörtökön lelőtt maláj gép botránya ugyanis túlságosan megnövelte a feszültséget a piacokon.

A legnagyobb kockázatok pedig, ha további szankciókat vezetnek be a nyugati államok. Ellenben, ha ezek eshetősége csökkenne, akkor újból érdekesek lehetnek az orosz részvények, nyilatkozta a JP Morgan egyik londoni elemzője.

Az orosz tőzsde hétfőn már hatodik egymást követő napon esett, és július 11-ei szintjéről már közel 7 százalékot zuhant a kiújuló feszültségekre. A külföldi tőke menekülését jól tükrözi, hogy az egyik legnagyobb orosz eszközökbe fektető amerikai ETF-ből 22,5 millió dollárt vontak ki a múlt héten.

Az orosz részvényekbe fektető alapok összességében, a július 16-án végződő egy hetes periódusban 96 millió dolláros kiáramlásról számoltak be, ami az idei évre vonatkozóan együttesen már 781 millió dollárt jelent.

A JP Morgan mellett a Deutsche Bank és a Barclays is negatívon tartja az orosz részvényekre vonatkozó ajánlását. A Deutsche Bank például 10 százalékos esést vár az orosz részvényárakban az év végéig.