Ma kiderülhet, mekkora humbug a Herbalife

Vágólapra másolva!
Hatalmasat zuhant az MLM-es rendszerben működő amerikai Herbalife árfolyama tegnap, mivel Bill Ackman milliárdos tőzsdecápa újabb támadást indított a cég ellen. Ackman már régóta próbálja bedönteni a céget, eddig sikertelenül, ráadásul olyan nagyágyúk állnak a másik oldalon, mint Carl Icahn vagy Soros György.
Vágólapra másolva!

Megint nagyot ütöttek a Herbalife-on

Több mint 10 százalékot zuhant a Herbalife árfolyama hétfőn, mivel a híres tőzsdecápa, Bill Ackman úgy nyilatkozott, bizonyítani fogja, hogy a cég piramisjátékot űz és csalásra építi stratégiáját.

A „leleplező” prezentációt keddre ütemezte be Ackman, aki szerint rengeteg dokumentáció bizonyítja igazát, köztük belső levelezések is. Ez lesz életem legfontosabb prezentációja, nyilatkozta Ackman a CNBC-nek hétfőn. A prezentáció egyébként magyar idő szerint kedd délután négykor kezdődik Manhattanben.

A Herbalife ellen egyébként több vizsgálat is indult az elmúlt időszakban, először a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, majd az FBI indított nyomozást.

Korábban már mi is írtunk Ackman hadjáratáról a Herbalife ellen, amit még 2012 decemberében kezdett. Azóta spekulál a részvény árfolyamának esésére, viszont nem áll túl jól, hiszen mióta shortolja a papírokat (2012 decemberétől), annak árfolyama nagyjából 22 százalékkal van magasabban.

De volt még sokkal rosszabb helyzetben is, hiszen februárban nagyjából 50 százalékos mínuszban állt Herbalife pozíciója.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Tőzsdecápák egymás ellen

Kérdés, hogy a belengetett megdönthetetlen bizonyítékok mennyire befolyásolják majd a Herbalife életét, akinek a legnagyobb tulajdonosa Carl Icahn aktivista befektető hedge fundja.

Icahn és Soros György alapja tavaly kezdett Ackman ellen fogadni, és felhalmozni Herbalife részvényeket, amiken szép profitot is értek el. Icahnnek 17, míg a Soros Fundnak 5 százaléknyi részesedése van március végi adatok szerint.

Forrás: Investor.hu

Ackman egyébként azt tanácsolta Icahnnek, hogy adja el Herbalife részvényeit, és zsebelje be a profitot, hiszen ezzel mindketten jól járnának. Persze a nagy hedge fund guruk nem éppen a barátságukról híresek, így nem lenne meglepő, ha Icahn kitartana a Herbalife mellett.

Meglátjuk mi lesz a kimenetele a régóta húzódó tőzsdecápák háborújának, hiszen korántsem biztos, hogy a mai prezentáció teljesen eldönti az ütközetet.

A Herbalife árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.