Még szép, hogy veszik a számítógépeket

Vágólapra másolva!
Egyre közelebb van ahhoz a PC-piac, hogy kimásszon a közel két éves gödörből, az "egyre kevesebbet vesznek belőle" mítosz pedig szépen lassan megdől.
Vágólapra másolva!
  • Az IDC statisztikái alapján 74,4 millió darab asztali számítógépet és laptopot adtak el a nagy gyártók az előző három hónapban (április-június).
  • Oké, ez kevesebb, mint amennyi egy évvel korábban sikerült (75,6 millió darab), de csak 1,7 százalékkal.
  • Az elmúlt időben pedig folyamatosan arról ment a károgás, hogy a PC-piacnak kész, vége, befellegzett.
  • Aztán hol vannak már azok a hónapok, amikor 10 százaléknál nagyobb volt a visszaesés üteme.
  • Hát sehol!
Forrás: IDC, Investor.hu

Az látható, hogy egyre többen kénytelenek cserélni használt gépeiket. Ez törvényszerű, a gépparkok elöregedésével jár. A vállalatok számára ugyanis továbbra is kulcsfontosságú eszköz a PC a munkavégzéshez, így folyamatos keresletet biztosít a a PC-piac számára.

A lakosság körében is nőtt azonban az érdeklődés, az IDC szerint főleg az alacsonyabb árcédulával bíró készülékek, így például a Notebookok, vagy a Chromebookok fogytak jól.

Persze nem minden gyártó részesedik egyformán a vártnál jobb helyzetből. Az öt legnagyobb cég (Lenovo, HP, Dell, Acer, ASUS) ugyanis egy év alatt 9,8 százalékos növekedést tudott produkálni, míg az összes többi gyártó 18,5 százalékkal adott el kevesebb PC-t.

Ebből kifolyólag a piac még inkább koncentráltabb lett. Az 5 nagy cég másfél éve 57 százalékot birtokolt a piacból, ma viszont már 67 százalékot. A mérethatékonyság, és az értékesítési hálózatok továbbra is kulcsfontosságú területek maradnak majd a szakértők szerint, így a verseny csak tovább fog fokozódni a jövőben.

Forrás: IDC, Investor.hu

Ezzel együtt a piaci szereplők számára kellemes csalódást kelthetnek a legújabb fejlemények, köszönhetően a pesszimista várakozásoknak. Ahogyan arra már többször felhívtuk a figyelmet az Investor.hu hasábjain, ha a várakozások ingája túllendül, akkor könnyen lehet jó befektetési célpontokat találni. Például a HP esetében is, amire már hónapokkal ezelőtt felhívtuk az Investor Trader ügyfeleinek, és olvasóinknak a figyelmét.