Építőipar: rossz a fizetési morál, de van remény a javulásra

Vágólapra másolva!
Az építőipar teljesítménynövekedését továbbra is az állami beruházások hajtják, a magánszférában továbbra is nagyon magas, 4,83-os az építőipar cégek bedőlési aránya - derül ki a Bisnode elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A kutatócég szerint ma Magyarországon mintegy 55 ezer cég tevékenykedik az építőiparban. Ezzel az építőipar úgy is a legtöbb céget tömörítő szektor, hogy a statisztikában nem szerepelnek az egyéni vállalkozók, és azok a cégek, amelyek nem főtevékenységként jelölték meg az építőipari profiljukat.

Romlanak a körülmények

Az elmúlt évben az építőiparban mind a bedőlési arány, mind pedig az átlagos fizetési morál romlott.

A felszámolások és a végelszámolások száma ugyan csökkent, ez azonban a kényszertörlések megugró számának köszönhető, amely az elmúlt 12 hónapban meghaladta az 5500-at.

Az Opten friss adatai szerint 2014 első félévében mintegy 3162 építőipari cég szűnt meg, ami a tavalyi első félévhez képest 12 százalékos, 2012. első feléhez képest pedig 35 százalékos növekedést jelent.

A cég szakértői ugyanakkor azt prognosztizálják, hogy nincs már messze a fordulat. "Az építőipar lassú tisztulása pozitív üzenet minden építőipari vállalkozás számára. A kifizetetlen számlák és a problémás ügyfelek számának csökkenése előbb-utóbb az eredményességi mutatókban is jelentkezni fog” – értékelte a mostani adatokat Tóth Tamás, az Opten igazgatója

Van remény

Miközben a késedelmes fizetések és a lánctartozások tovább rontják az építőipari cégek helyzetét, A tavaly alapított Teljesítésigazolási Szakértői Szerv lát esélyt a szektor tisztulására, és a helyzet javulására.

Most kiadott közleményében a TSzSz arról tájékoztatott, hogy idén július közepéig több mint 130 esetben fordultak hozzájuk, és a szakértői vizsgálatok úgy tűnik hatékonyan segítik a teljesítéssel - és az ezt követő fizetéssel - kapcsolatos vitákat.

Mediáció

A kérelmekkel érintett beruházások összértéke megközelíti a 15 milliárd forintot, melyből a vitatott összeg 3,7 milliárd forint. A szakértői vizsgálatok során a szervezet szakemberei a vitatott összegek 80 százalékát ítélték meg a kérelmezőknek.

A TSZSZ eljárásának egyik nagy előnye az építőipari szereplők számára, hogy lényegesen meggyorsíthatja a peres eljárásokat. A szervezet szakvéleményére alapozva a bíróságokon kiemelt jelentőségű perek indíthatók.

Kis viták, nagy tét

Az eddigi tapasztalatok szerint a vitatott összegek 32 százaléka 1 és 5 millió forint közötti, csaknem 40 százalék 10 és 50 millió forint közötti. Esetenként ugyan előfordulnak százmilliós vagy akár milliárdos nagyságrendű viták, ám ezek a kisebb összeges is elegendőek arra, hogy egy-egy piaci szereplőt ellehetetlenítsenek - így a gyors rendezésnek különös jelentősége van.

A TSzSz eljárása mellett szólnak a költségek és az eljárás gyorsasága is: a kérelmezőknek a vitatott nettó érték 1 százalékát, legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forintot kell megfizetniük, ami a perköltség töredéke. A szakértői véleményre pedig nem éveket, hanem mindössze 30 napot kell várni.