Vágólapra másolva!
Folytatódott a lassú felfelé araszolgatás az amerikai tőzsdéken tegnap, így az S&P 500 részvényindex soha nem látott szinten fejezte be a kereskedést. A befektetők fókuszába már a mai makroadat-dömping kerülhet, ami mellett az EKB is kamatdöntő ülést tart.
Vágólapra másolva!

USA: Tovább szenved a PIMCO

  • Tovább araszolgattak felfelé tegnap az amerikai részvényindexek. Az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt 0,1 százalékos emelkedésre volt képes, a Nasdaq pedig stagnált. A Dow Jones ezzel még közelebb került a 17 ezer pontos szinthez, míg az S&P 500 soha nem látott szinten zárt. Nagy mozgások nem voltak a tőzsdéken, a befektetők inkább kivártak az EKB mai kamatdöntése, valamint a fontos makroadatok előtt.
Forrás: Investor.hu
  • Janet Yellen Fed-elnök nem sok újdonságot mondott tegnapi beszédében. Yellen szerint a jegybanknak továbbra is az inflációra és a teljes foglalkoztatottság elérésére kell fókuszálnia. A tapírozás feltörekvő piacokra gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban elmondta, hogy nem hiszi, hogy a legpesszimistább forgatókönyvek fognak megvalósulni ennek során. Az ő részükről biztosítani fogják, hogy a lehető legzökkenőmentesebben menjen végbe a QE3 kivezetése.
  • Júniusban 60,5 pontra emelkedett az ISM New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, ami a feldolgozóipar aktivitásának növekedését mutatta. A gyáripari megrendelések viszont fél százalékkal visszaestek májusban havi alapon (várt: -0,3%).
  • A tegnapi kedvező ADP-adat után elszenvedett eséséből ma nem tud talpra állni az arany, mely 0,4 százalékos gyengülés után 1325 dollár körül mozog. A WTI nyersolaj 0,3 százalékkal esik, és 104,1 dollárnál található.
  • Az AIG (NYSE) és a Prudential Financial (NYSE) jelezte a felügyelő hatóságok felé, hogy leválaszthatják egyes olyan egységeiket, melyeket kockázatosnak ítélt a felügyelet tavalyi vizsgálata. A két vállalat többek között így kerülné el az újabb állami mentőcsomagot egy esetleges jövőbeni krízis esetén. Az AIG és a Prudential Financial 0,2-0,1 százalékos mínuszban zárt tegnap.
  • A Qualcomm (Nasdaq) felvásárolta a gyors Wi-Fi hálózat-szolgáltató Wilocity társaságot. A Qualcomm így kívánja felvenni a versenyt a Wi-Fi piac első számú szereplőjével, a Broadcommal (Nasdaq). A Qualcomm 0,6 százalékot emelkedett a hír után.
  • Az utóbbi három hét legnagyobb napon belüli esését szenvedte el néhány amerikai légitársaság, miután a Delta Air Lines (NYSE) közölte, hogy egyes nagyobb nemzetközi piacain a járatai iránti alacsonyabb kereslet a vártnál nagyobb mértékű árcsökkenésre kényszerítette őket. A nemzetközi piacokon a Delta Air Lines által tapasztalt nem megfelelő kereslet pedig aggaszthatja a többi légitársaság befektetőit is, így a United Continental Holdings (NYSE) 7,1 százalékot, a Delta 5,1 százalékot, az American Airlines 4,4 százalékot esett.
  • További tőkekivonást szenvedett el a Pimco Total Return alapja, mely a világ legnagyobb kötvényalapjaként ismert. Júniusban újabb 4,5 milliárd dollárral csökkent az alapban lévő vagyon, amivel sorozatban a 14. hónapja zsugorodott az alapban lévő vagyon.

ÁZSIA: Viszonylag kedvező számok jöttek

  • Vártnál erősebb számok jöttek ma a kínai gazdaságból, a szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindex 53,1 pont lett júniusban (május: 50,7 pont), míg a kompozit PMI értéke 52,4 pontra ugrott (május: 50,2 pont).
  • Vegyes adatok érkeztek ma Japánból, a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe júniusban kerek 50 pont lett, ami javulásnak számít az előző havi 49,2 ponthoz képest. Ugyanakkor a szolgáltató szektorra vonatkozóan már csak 49 pont lett az adat, ami visszaesés az egy hónappal ezelőtti 49,3 ponthoz képest.
  • Az ázsiai piacokon így a Shanghai Composite és az ausztrál index van főleg jó formában, míg a Nikkei, a hongkongi index, valamint a dél-koreai KOSPI minimális visszaesést mutat.
Forrás: Investor.hu