Óriási médiabirodalom születhet

X-Men: Az eljövendő múlt napjai
Vágólapra másolva!
Szerda kora délután robbant a hír, hogy az X-Men filmeket is gyártó 21st Century Fox bekebelezné a Time Warner médiavállalatot. Az ajánlatot egyelőre visszadobta a Warner, ami egyébként 80 milliárd dollárra (18 ezer milliárd forintra) értékeli a céget.
Vágólapra másolva!

Gigafúzió a szórakoztatóiparban

Megvenné a 21st Century Fox médiabirodalom az HBO-t is tulajdonló Time Warner (TW) céget, írta a New York Times, amit később a Foxtól és a Warnertől is megerősítettek. Azonban az ajánlatot, ami 80 milliárd dollárra (jelenlegi árfolyammal számolva kb. 18 ezer milliárd forint) értékelte a Time Warnert, elutasították.

A megjelent hírekre egyébként a TW részvényárfolyama nyitás előtt 20 százalékot ugrott, éppen 85 dollárig, amennyit a Fox felajánlott a vállalat papírjaiért készpénzben és saját részvényben (részletek a TW közleményében). A hírek szerint először még júniusban kereste meg a Fox a TW-t, majd júliusban Jeff Bewkes vezérigazgató az igazgatóság elé terjesztette a javaslatot, amit viszont visszadobtak. Sőt azóta sem nagyon akaródzik nekik összeolvadni.

Forrás: Investor.hu

Pedig a Fox szerint több mint egy milliárd dollárt is meg lehetne takarítani a különböző szinergiák miatt, ha eggyé válna a két cég. Ráadásul Rupert Murdock médiabirodalma már azt is eltervezte, hogy megválna a CNN hírportáltól, ami a TW-é, hogy elkerüljék a hatóságok versenyellenes vizsgálódásait, mivel a Fox News közvetlen riválisa a CNN-nek. Persze lehet, hogy csak ennek az egy csatornának az esetében merülnénk fel versenyjogi aggályok.

Mégnagyobb médiabirodalom

A két filmstúdió, a Twentieth Centrury Fox és a Warner Brothers külön egységek maradnának, saját márkanévvel. A fúzióval egy még hatalmasabb médiaóriás jönne létre, ugyanis a fenti leánycégeken kívül a Time Warneré például az HBO, a TNT és a TBS csatorna is, míg például a Fox Business, a Fox Sports, vagy a National Geographic Channel a 21st Century Foxhoz tartozik.

Amerikai befektetési bankárok ezért gondolják azt, hogy kisebb amerikai cégek, mint mondjuk a Scripps Networks Interactive, vagy a Mad Men sorozatról híres AMC Network, jobb préda lehetne.

Forrás: Investor.hu

Persze Rupert Murdock milliárdos lehet, hogy inkább egy blockbuster üzletet szeretne nyélbe ütni. Murdock öt évtized alatt építette fel hatalmas médiabirodalmát, és már korábban sem riadt vissza a merész húzásoktól, valamint arra is is volt már példa, hogy elsőre azokat elutasította a kiszemelt cég vezetősége.

Rupert Murdoch 2011-ben Forrás: AFP/Justin Sullivian

A New York Times-nak nyilatkozó források szerint bár a két cég között nem éppen baráti a hangulat jelenleg, Murdock eléggé eltökélt az irányba, hogy megvásárolja a Time Warnert. Mindkét oldal felszerelkezett már a csatára különböző Wall Streeti befektetési bankárokkal, a Foxnál a Goldman Sachs és a Centerview Partners nevét lehet olvasni, míg a TW többek között a Citigroupot bérelte fel.

A Time Warner árfolyama jelenleg 18 százalékos pluszban áll, míg a 21st Centrury Foxé 2,2 százalékkal csökken.